کد خبر: 33827
منتشر شده در پنج شنبه, 12 بهمن 1396 10:28
به گزارش سرویس بازار ایسنا، ورکشاپ کسبوکار بازیهای ویدئویی در قالب یک Master Class در محل مدرسه تخصصی هنر و دیزاین اینورس، برگزار شد که در آن، افرادی با پیشزمینه ساخت بازیهای ویدئویی حضور داشتند. افرادی که پیش از این تجربه ساخت و ارائه حداقل یک بازی ویدئویی را داشته و برای تکمیل دانش خود در...
به گزارش سرویس بازار ایسنا، ورکشاپ کسبوکار بازیهای ویدئویی در قالب یک Master Class در محل مدرسه تخصصی هنر و دیزاین اینورس، برگزار شد که در آن، افرادی با پیشزمینه ساخت بازیهای ویدئویی حضور داشتند. افرادی که پیش از این تجربه ساخت و ارائه حداقل یک بازی ویدئویی را داشته و برای تکمیل دانش خود در این ورکشاپ شرکت کرده بودند. از نکات ارزشمند این ورکشاپ میتوان به تعامل و گفتوگوی موثر شرکتکنندگان با ارائهدهنده اشاره کرد. در طی این سهروز، شرکتکنندگان در بخشهای بسیاری از مباحث ورود کرده و نظرات و تجربیات گذشته خود را در اختیار جمع میگذاشتند. از همین رو این ورکشاپ سهروزه را میتوان فرصتی مناسبی برای یادگیری و انتقال تجربه در نظر گرفت.
امیرحسین فصیحی در طی این سه روز از تجربیات شرکت فنافزار صحبت کرد و در رابطه با سختیها، چالشها، راهحلها، تکنیکها، اصول و نکات ورود به صنعت بازیسازی و ماندگارشدن در آن، مثالها و توضیحات بسیاری را ارائه کرد.
وی در این ورکشاپ عنوان کرد که موضوع قابل بحث در دنیای بازیسازی بسیار زیاد است. هدف ما در این ورکشاپ آن است که از بسیاری از سرفصلهای مورد بحث همیشگی عبور کنیم و با عمیقتر شدن در دنیای بازیسازی، به نکاتی تجربی و غالبا پنهان بازیسازی بپردازیم.
مدیرعامل شرکت فنافزار، مدیر پروژه و برنامهنویس ارشد بازیهای رایانهای، این ورکشاپ را سرآغازی برای شکلگیری نوعی از فکر کردن دانست و گفت: در بازیسازی خروجی هنری خوب و خروجی فنی خوب، بخشهایی هستند که همه بازیسازان به آن توجه میکنند، اما در این میان نکات پنهان پراهمیت دیگری نیز وجود دارد که ما در این ورکشاپ به آنها توجه ویژهای داریم.
در این ورکشاپ سرفصلهایی چون شناخت چالشهای بازیسازی به عنوان کسبوکار پایدار در صنعت، مدیریت تولید، مدیریت و رهبری در تولید بازیهای ویدیویی، نقش تهیهکننده (Producer)، فرآیندهای تولید بازی و فازبندی ساخت، ویژگیهای تیم بازیساز، مدیریت خلاقیت، بازاریابی، اجزای بازاریابی برای بازیهای ویدیویی، روشهای بازاریابی بر اساس بستر (موبایل، PC و کنسول)، رویدادهای بینالمللی، تبلیغات، فروش و پشتیبانی، بازی به عنوان سرویس، مدیریت طرفداران، موارد قانونی، قراردادها، محدودیتهای قانونی، توسعه کسبوکار در بازیسازی، ارتباط با ناشران، تعامل رسانهای، ارتباط با بسترها (همچون Sony و Microsoft ،Steam)، همکاری استراتژیک، سرمایهگذاری در بازیسازی، سرمایهگذاری در پروژه، سرمایهگذاری در شرکت و راهکارهای جذب سرمایه مورد بررسی قرار گرفت.
انتهای پیام
نوشتن دیدگاه