کد خبر: 9309
منتشر شده در دوشنبه, 11 ارديبهشت 1396 13:18
به گزارش جهان نيوز به نقل از تسنیم ،طی هفته گذشته در طول خطوط مرزی سوریه و ترکیه، تحرکات نظامی جدیدی مشاهده شده است. ارتش ترکیه با کمک نیروی هوایی و توپخانه خود، ضرباتی را به مناطق تحت کنترل شبه نظامیان کرد در خاک سوریه وارد کرده است. در پاسخ به این حملات، نیروهای کرد نیز به چند پاسگاه کنترل مرزی...
به گزارش جهان نيوز به نقل از تسنیم ،طی هفته گذشته در طول خطوط مرزی سوریه و ترکیه، تحرکات نظامی جدیدی مشاهده شده است. ارتش ترکیه با کمک نیروی هوایی و توپخانه خود، ضرباتی را به مناطق تحت کنترل شبه نظامیان کرد در خاک سوریه وارد کرده است. در پاسخ به این حملات، نیروهای کرد نیز به چند پاسگاه کنترل مرزی در خاک ترکیه حمله کردند.
روزنامه اینترنتی «گازیتا. رو» در گزارشی به این سئوال پاسخ داده است که آیا باید منتظر عملیات نظامی جدید ترکیه در خاک سوریه بود، اقدامی که هم روسیه و هم آمریکا مخالفت خود را با آن اعلام کرده اند.
بر اساس اطلاعات رسانه های گروهی محلی، نیروهای ویژه ترکیه طی چند روز اخیر چند تلاش ناموفق برای وارد شدن به شمال سوریه در مناطقی که تحت کنترل شبه نظامیان کرد است، داشتند و طی سه روز درگیری، کردهای سوری حداقل سه تانک ارتش ترکیه را نابود کرده اند.
درگیریها در مرز ترکیه و سوریه بعد از بمباران جنگنده های ارتش ترکیه به خاک سوریه و عراق در تاریخ ۲۵ آوریل تشدید شده است.
طبق اطلاعات رسانه ها در خاورمیانه، در این عملیات ارتش ترکیه از ۲۵ جنگنده استفاده کرد که در جریان آن ستاد اصلی نیروهای کرد در شهر «دریک» سوریه بمباران شد. کردها بعد اعتراف کردند که ۲۰ تن از نظامیان خود را از دست داده و دهها نفر نیز زخمی شدند. حملات هوایی در خاک عراق هم به منطقه سنجر انجام گرفت که منطقه ای است که ایزدیها در آن زندگی می کنند. این بمباران سه ساعت طول کشید. بر اساس اطلاعات ستادکل ارتش ترکیه، در جریان عملیات هوایی در سوریه و عراق، حداقل ۷۰ جنگنده کرد کشته شدند.
روز بعد از این حملات، مطبوعات ترکیه از شلیک خمپاره به چند پاسگاه نظامی در مرز سوریه خبر دادند که گفته می شود توسط شبه نظامیان کرد صورت گرفته است. برخی شبکه های اجتماعی نیز چند تانک منهدم شده ارتش ترکیه در مرز سوریه را نشان داده و از حمله نیروهای کرد به آنها خبر دادند.
هشدار مسکو و واشنگتن به آنکارا
این حوادث باعث شد که دستگاه دیپلماسی روسیه و آمریکا در جبهه واحدی قرار گرفته و به دولت آنکارا در این رابطه هشدار دهند.
وزارت امور خارجه روسیه در بیانیه رسمی، اقدام ترکیه علیه کردها در خاک سوریه و عراق را محکوم نموده و تاکید کرد که مردم کرد در سرزمینهای خود واقعا در مقابل گروههای تروریستی و بخصوص داعش ایستاده اند و چنین اقداماتی از سوی آنکارا هیچ کمکی به هماهنگی تلاشها برای مبارزه با داعش نمی کند و تنها به وخامت اوضاع در منطقه می افزاید.
آمریکا نیز از اقدامات نظامی ترکیه انتقاد کرد. "مارک تونر" سخنگوی وزارت امور خارجه این کشور تاکید کرد که حملات هوایی ترکیه با موافقت ائتلاف بین المللی ضدتروریستی به رهبری آمریکا صورت نگرفته و باعث قربانی شدن افراد غیرنظامی هم شده است و مقامات واشنگتن نگران این قبیل اقدامات یکجانبه ترکیه هستند.
این در حالی است که "مولود چاوش اغلو" وزیر امور خارجه ترکیه اعلام کرد که به طرفهای آمریکایی و روسی قبل از این حملات، در مورد آن هشدار داده شده بود، البته جزییات آن اعلام نشده بود تا آمریکا نتواند متحدین کرد خود در سوریه را مطلع سازد.
آیا ترکیه به سوریه بازخواهد گشت؟
"رجب اردوغان" رئیس جمهوری و دیگر مقامات بلندپایه ترکیه بارها اعلام کرده اند که مبارزه با نیروهای کرد مرتبط با پ. پ. کا در سوریه و عراق، یکی از مهمترین اولویتها در سیاست خارجی این کشور است و دولت و ارتش ترکیه تاکید کرده اند که مبارزه با شبه نظامیان کرد در خاک سوریه و عراقر همچنان ادامه خواهد داشت.
پاسخ شبه نظامیان کرد سوری به حملات اخیر ارتش ترکیه ممکن است به آغاز عملیات گسترده نظامی دیگری از سوی آنکارا در خاک سوریه منجر شود که اینبار دقیقا علیه کردها نشانه گیری شود.
ارتش ترکیه پیش از این در نیمه دوم سال ۲۰۱۶ به بهانه مبارزه با گروه تروریستی داعش وارد خاک سوریه شد و عملیات نظامی تحت عنوان «سپر فرات» را آغاز کرد، ولی در جریان آن نیروهای کرد و حتی ارتش سوریه را نیز مورد هدف قرار داد و در نهایت توانست حدود ۲ هزار کیومتر مربع از خاک سوریه را تحت کنترل خود درآورد، ولی نتوانست بیشتر از آن جلو برود. این عملیات به تازگی پایان یافته اعلام شد.
تلاش اردوغان برای توسعه مناطق نفوذ خود در منطقه
احتمال دارد که اردوغان قصد داشته باشد تا به اهداف بیشتری در سوریه دست یابد. ترکیه برای توسعه مناطق تحت نفوذ خود باید بتواند بر اوضاع در مناطق شمالی سوریه، بخشهای شمالی عراق و همچنین مناطق خاصی از گرجستان، ارمنستان و مناطق شرقی یونان، کنترل داشته باشد.
اگر احتمال گسترش نفوذ بر گرجستان، یونان و ارمنستان فعلا برای آنکارا دست یافتنی نباشد، ولی در عوض وخامت اوضاع در سوریه و عراق، این امکان را به ترکیه داده تا در خاک آنها فعال باشد و بتواند اوضاع در خطوط مرزی خود را تحت کنترل قرار دهد.
آنکارا راه نظامی را برای حل مشکلات برگزیده است
بر اساس اظهارات شاهدینی که با این روزنامه صحبت کرده اند، برای چند سالی نیروهای نظامی و پلیس ترکیه تنها ناظر بودند که مبارزین کرد پکک، چگونه مواضع خود را در شهرهای کردنشین این کشور مستحکم می کردند، زمانی که دیگر اوضاع بسیار وخیم شد، ارتش عملیات نظامی گستردهای را برای سرکوب آنها آغاز کرد و در جریان آن از تمامی ابزار و حتی تسلیحات سنگین نیز استفاده کرد. در اواخر سال ۲۰۱۶ ارتش توانست اوضاع در شهرهای کرد نشین مناطق جنوبی و شرقی ترکیه را تحت کنترل درآورد. دولت ترکیه حتی برای اعمال فشار بر مخالفان چپ گرای سیاسی خود نیز از اقدامات نظامی استفاده می کند و هزاران فعال سیاسی به این دلیل دستگیر و به زندانهای درازمدت محکوم شده اند.
مقامات آنکارا دقیقا به همین شیوه در سوریه و عراق عمل کرده و مبارزین کرد ساکن این دو کشور همسایه را وادار به اقدامات دفاعی فعال در برابر حملات ارتش ترکیه نموده اند. بدیهی است که آنها حملات اخیر ترکیه به خاک سوریه و عراق را هم بدون پاسخ نخواهند گذاشت و این درگیریها، تنها بر شدت وخامت اوضاع در این دو کشور جنگ زده خواهد افزود. و این در حالی است که مقامات دمشق و بغداد هم فعلا توان مقابله جدی با این اقدامات آنکارا را ندارند.
نوشتن دیدگاه