کد خبر: 43256
منتشر شده در یکشنبه, 24 دی 1396 10:12
به گزارش خبرنگار حوزه دولت خبرگزاری تسنیم،حجت الاسلام حسن روحانی رئیس جمهور در "آیین اختتامیه نهمین جشنواره بین المللی فارابی" با اشاره به جایگاه علوم انسانی طی سالهای گذشته اظهار داشت: در یک دورانی سایه مظلومیت و یا نوعی محرومیت بر سر علوم انسانی و اسلامی سایه افکنده بود. وی افزود: زمانی که آثار...
به گزارش خبرنگار حوزه دولت خبرگزاری تسنیم،حجت الاسلام حسن روحانی رئیس جمهور در "آیین اختتامیه نهمین جشنواره بین المللی فارابی" با اشاره به جایگاه علوم انسانی طی سالهای گذشته اظهار داشت: در یک دورانی سایه مظلومیت و یا نوعی محرومیت بر سر علوم انسانی و اسلامی سایه افکنده بود.
وی افزود: زمانی که آثار اکتشافات و اختراعات علوم طبیعی، علوم تجربی و مهندسی به صحنه زندگی مردم آمد، زرق و برق این علوم بسیاری از جوامع را تحت تاثیر قرار داد تا جاییکه فکر کردند علم یعنی علوم طبیعی، تجربی و مهندسی و علوم انسانی در رده دوم و سوم زندگی انسانها قرار می گیرد.
رئیس جمهور یادآور شد: همین سایه در ذهن جوانان ما که عازم دانشگاهها و انتخاب رشته بودند سایه افکند لذا در دورهای میگفتند با استعدادها به سمت علوم مهندسی و ریاضی و در دورهای دیگر دنبال علوم تجربی رفتند.
رئیسجمهوری بیان داشت: امروز در منطقه ما گروههایی که شاهد بودید به جنایت پرداختند از بمب و موشک و اینترنت و فضای مجازی استفاده کردند. آنهایی که منطقه خاورمیانه را به آشوب کشیدند کسانی بودند که در فهم درست از دین و مسائل اجتماعی عقب مانده بودند. از صنعت و تکنولوژی هم استفاده کردند برای انحراف و به هم ریختن جامعه.
روحانی خاطرنشان کرد: گروههای تروریستی امثال داعش بیشترین استفاده را از اینترنت و فضای مجازی میکردند. این استفاده از علم است اما استفاده نادرست از علم برای اهداف ناصحیح است. در قلب کشورهای غرب فاشیسم از کجا نشأت میگیرد؟ آنها هم به ظاهر از علم و دانش استفاده میکنند.
رئیسجمهور تصریح کرد: نمونه واضح و روشن آن صنعت هستهای است که صنعت هستهای میتواند در بسیاری علوم و فنون به نفع جامعه باشد و استفاده نادرست و غلط از همین دانش و علم میتواند جامعه، کشوری و حتی بشریت را به انهدام و نابودی بکشاند.اینکه گفته میشود و رهبری معظم انقلاب میگوید سلاحهای کشتار جمعه از جمله هستهای، ساخت، نگهداری، انبار و استفادهاش حرام است به این دلیل است که علوم انسانی و اسلامی باید پیشتاز و پیش روی صنعت باشد.
وی تصریح کرد: عقل، دین، اخلاق چراغ راهنما است. همان تعبیری که مرحوم شهید مطهری داشت که میگفت «علم راه است و دین چراغ» و اگر چراغ نباشد انسان به بیراهه میرود. ما نمیتوانیم بدون چراغ در دنیای تاریک امروز حتی با بهترین ابزار حرکت کنیم. هر چه ماشینتان مدرنتر، سرعتش بیشتر باشد اما چراغ و نور نباشد خطر آن ماشین در تاریکی بیشتر از دوچرخه است.
وی با بیان اینکه علوم انسانی با سفارش متحول نمیشود، گفت: چرا در عصر ما شهید مطهری نیست، چرا علامه طباطبایی نیست؟ مگر آنها با سفارش درس خواندند؟ مگر آنها با پول درس خواندند؟ به جای پول و سفارش و مهندسی فضای آزاد را در اختیار اندیشمندان و دانمشندان قرار دهیم.
وی افزود: فضای نفد را باز بگذاریم، درباره نقد و انتقاد فضا را باز بگذارید و در آن فضاست که علامه طباطبایی بوجود میآید، مطهریها بوجود میآید، باید شرایطی را فراهم کنیم که در آن شرایط امکان رشد و پرورش باشد، گل در یک محیط باز است که رشد پیدا میکند، هِی شما چک بکشید و پول دهید که خوب رشد کند سفارش کنید، خیر نمیشود باید محیط لازم را برای او فراهم کنید و در این محیط درخت و گل شکوفا میشود.
رئیسجمهور ادامه داد: شما فکر میکنید علم بدون تضارب آرا پیشرفت میکند؟ چارچوبی بگذارید بگویید راست بروید کج است یا چپ بروید کج است، نمیشود! بدون تضارب آرا و رویارویی اخلاقی و علمی چگونه اندیشمندان و دانشمندان رشد کردند، کو شیخ انصاری؟ میتوانید یک شیخ انصاری دیگر پیدا کنید؟ کو آخوند خراسانی پیدا کنید؟ فضای مناسب نقد و انتقاد، اختلاف فکری و نظری را باید به رسمیت شناخت، ماشینسازی که نیست که از این طرف آهن بدهیم و از آن طرف ماشین دربیاید، فکر انسان است، احترام بگذاریم به تنوع! احترام بگذاریم به اختلاف نظر. اختلافی که در چارجوب نظریه باشد میتواند برای وحدت جامعه ما مفید باشد و فشار برای وحدت ماشینی میتواند برای انسجام جامعه ما خطرناک باشد.
روحانی با اشاره به شکست آمریکاییها در مقابل ایران، اظهار داشت: آمریکاییها اخیرا در دو بخش در مقابل ملت بزرگ ایران دچار شکست شدند یک بخش آنجایی بود که میخواستند در برابر افکار عمومی جهان بایستند و تعهدات بین المللی را زیرپا بگذارند. تعهدات یا از جنس حقوق است یا از جنس اخلاق است و یا از جنس روابط صحیح انسانی است که در داخل علوم انسانی تعریف میشود.
وی با بیان اینکه دنیا در برابر آمریکاییها ایستاد، گفت: آمریکاییها میخواستند در چند روز پیش تعهد بین المللی خود در برجام را زیر پا بگذارند. صف مقابل آمریکا را دیدید تمام کشورهای جهان به استثنای یکی دو کشور و یک رژیم منفور همه کشورها یک پارچه مقابلآمریکاییها ایستادند، چرا؟ اگر ما به تعهد احترام نگذاریم، اگر به قرارداد احترام نگذاریم باید فاتحه تمدن را در جامعه جهانی بخوانیم و نمیتوانیم انتظار داشته باشیم این جامعه پیشرفت کند.
رئیس جمهور افزود: اگر ما به مقررات بین المللی احترام نگذاریم، اگر به ارزشهای دینی و یا فرادینی احترام نگذاریم؛ عدالت، راستگویی، وفای به عهد، ارزشهای انسانی و بلندی هستند که اسلام هم به آن تأکید کرده است. اگر این ارزشها در جامعه زیرپا رفت اگر تعهد یک دولت در پیوستگی دولت قبلی زیرپا گذاشته شد، هیچ تعهدی دیگر منعقد نمیشود.زیرا عمر دولتها کوتاهست و دوره آنها از بین خواهد رفت، لذا در این شرایط اعتمادی دیگر باقی نخواهد ماند. اعتماد وقتی باقی میماند که دولت قبل به تعهدات دولت بعد متعهد بماند. این اصل سنگ زیربنای روابط بین المللی است.
روحانی با بیان اینکه خوشحالم از اینکه حاکمیت کاخ سفید در بهم ریختن تعهدات بین المللی وزیرپا گذاشتن وفای به عهد در ایستادن در برابر مصوبه شورای امنیت سازمان ملل و توافق هفت کشور ناموفق بود تصریح کرد: عدم موفقیت آمریکا در این حوزهها پیروزی برای بشریت و اخلاق و به خصوص حقوق است.
وی در ادامه اظهارات خود با اشاره به تأکیدات دوباره خود در خصوص برجام گفت: بارها گفتهام ما در برجام موفقیتهایی به دست آوردهایم که هیچ وقت از بین نخواهد رفت. هیچ کس نمیتواند آنها را از بین ببرد. ما در برجام به دنیا گفتیم که معضل پیچیده منطقهای و حتی بین المللی با میز مذاکره قابل حل و فصل است. این از بین نخواهد رفت تا تاریخ تاریخ است باقی خواهد ماند.
رئیس جمهور در همین زمینه گفت: حالا اگر هم کسی بیاید تعهدات برجام را نقض کند و برجام را از بین ببرد، ما ثابت کردیم پای میز مذاکره گره کور بین المللی قابل باز شدن است و باز کردیم. «حصل ما حصل»، این دیگر از بین نخواهد رفت. ما ثابت کردیم ایران راستگوست و دشمنان ما دروغ میگویند. ثابت کردیم که ایران دنبال سلاح نیستیم. در این مذاکرات ثابت کردیم که ما راست گفتیم و دشمنان ما دروغ گفتند. این را آژانس بین المللی که حتی آمریکا در آن بود میگوید. PMD را خاتمه یافته اعلام کرد. معنی خاتمه یافتن پی ام دی این پرونده مهم پیچیده فنی حقوقی بین المللی این است که ایران راست گفته است و معاندان ایران دروغ گفتند. این پیروزی دائمی است و از بین نخواهد رفت.
روحانی افزود: ما در برجام کاری کردیم که دنیا بپذیرد ایران حق دارد تحقیق و توسعه هستهای خود را ادامه دهد. چیزی که قبلا میگفت ایران حق ندارد حالا کاری به درست و غلط بودن آن نداریم اما تمام شد. همه کشورها قطعنامه سازمان ملل اعتراف کرد ایران حق دارد تحقیق و توسعه را ادامه دهد. این پیروزی قابل خدشه نیست و از بین نخواهد رفت.
وی با بیان اینکه برخی هنوز ابعاد مسئله برجام را لمس نکردند یادآور شد: برجام یک آثار دائمی دارد"الی یوم القیامه" که هیچ وقت آثار آن از بین نمیرود و یک آثاری دارد که ممکن است بماند و یا نماند. ما در طول این دو سال که در 26 دی ماه سال 1394 اجرایی شد. از آن مدت تاکنون درآمد نفتی و میعانات ما دو برابر شد. ما این پول را گرفتیم. آیا این از بین میرود؟ صدها مورد سرمایه خارجی آوردیم آیا آنها از بین میرود؟ سرمایه خارجی به داخل خاک ایران آمده و به کارخانه، نیروگاه، بندر، لوکوموتیو و هواپیما تبدیل شده است آیا این آثار از بین میرود؟
رئیس جمهور در ادامه اظهاراتش با اشاره به اهمیت جایگاه علوم انسانی گفت: چه کسی توانست در این مذاکرات سخت بین المللی برای ملت ایران موفقیت بدست آورد. جز علم حقوق و علم سیاست. این علوم انسانی است که میتواند سرنوشت یک جامعه را تغییر دهد. سرلوحه علوم هم برای مادیت و هم برای معنویت علوم انسانی است. دانشجویان و با استعدادها را تشویق کنیم برای حضور در این رشتهها و محیط دانشگاه و تحقیقات را برای تحقیق آزاد بگذاریم.
روحانی با بین اینکه علوم انسانی باید جامعه را هدایت کند، گفت: اینگونه نیست که چند نفر بنشینند و علوم انسانی را هدایت کنند. علوم انسانی در یک پروسه و جامعه آزاد در فضای نقد و انتقاد، بحث و مباحثه میتواند رشد کند. علوم انسانی باعث شد که ما در جامعه امروز سرنوشت متفاوتی را میبینیم.
وی با بیان اینکه دیپلماتهای ما قراردادی نوشتند نمیخواهم بگویم این قرارداد نقصی ندارد اما همین چیزی که آنها تهیه کردهاند ترامپ یک سال است خود را به در و دیوار میزند تا این قرارداد را لغو کند، گفت: اما او تا امروز موفق نشده است. این به معنای پیروزی تعهدات بین المللی است. این به معنای پیروزی حقوق بر دیکتاتوری است. آمریکاییها نتوانستند با دیکتاتوری، با خودبزرگ بینی، افکار عمومی جهان را زیرپا بگذارند. این پیروزی برای اندیشمندان علوم انسانی ایران وبرای ملت ایران است.
رئیس جمهور در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به وقایع کشور به شکست دوم آمریکاییها در برابر ملت ایران نیز اشاره کرد و افزود: در خیابان عدهای میآیند اعتراض میکنند حالا حق است یا ناحق؛ من خواهش میکنم به همه مردم ما احترام بگذاریم. حالا اگر یک فردی از یک جایی دستوری داشته، تحریک شده است و یا جاسوس بوده است بگذارید در یک دادگاه صالح ثابت شود. همینطور که نمیتوان حرف زد. هر کس میآید در خیابان حرف بزند یا خس و خاشاک است، یا گاو است، یا گوساله است یا آشغال است این چه جور حرف زدنی است. چرا بیادبانه با جامعه برخورد میکنید.
روحانی تصریح کرد: مردمی در خیابان آمدند و حرف دارند، حالا برخی اعتراضشان به حق است و برخی هم سوء استفاده کردند. همه جای دنیا هم اینگونه است در لندن هم اگر یک عده اعتراضی داشته باشند به خیابانها میآیند چند شیشه را می شکنند و فروشگاه غارت میکنند. همه را به یک چوب نرانیم. دقیق حرف بزنیم مخصوصا در تریبونهای مقدس دقیقتر حرف بزنیم. ملت ما ملت بزرگی است یک اعتراضی بود که تمام شد. برخی سوءاستفاده کردند که نیروهای امنیتی ما به خوبی اداره کردند و ماجرا تمام شد.
وی خطاب به حاضران گفت: حالا کار شما شروع شده است شما جامعه شناسان، روانشناسان علوم اجتماعی باید بررسی کنید و ببینید و به تحلیل برسید اینکه زمینه این اعتراض چه بوده و از کجا نشأت گرفته است، جامعه شناس و روان شناس و افرادی که در علوم اجتماعی هستید شما باید تحلیل کنید و روشن کنید اگر خدای ناکرده روزی ارزشهای دینی یا ملی ما در نزد جوانهای ما کمرنگ شود ما مقصر هستیم.
رئیس جمهور ادامه داد: شما بزرگان، فرهخیتگان و دانشگاهیان اساس هستید اینکه چرا و به چه علت این مسائل رخ داده است، علوم انسانی باید این مسائل را تجزیه و تحلیل کند. واقعیتها را زیر پا نگذاریم. اگر شما قطب نما را نگاه نکنید آیا این مسئله بر قطب نما تأثیر می گذارد؟ آیا باعث میشود شمال و جنوب تغییر کند. با شعار عوض نمیشود اگر روی قطب نما یک دستمال بگذارید شمال و جنوب در دنیا تغییر میکند؟ اگر شما قطب نما را دستکاری و خراب کنید و شمال و جنوب دنیا هم عوض میشود. علوم انسانی قطب نمای مسائل اجتماعی است، بگذارید این قطب نما درست کار کند، به این قطب نما نگاه کنیم و از آن استفاده کنیم، با شعار شمال و جنوب عوض نمیشود.
روحانی در همین زمینه یادآور شد: علوم انسانی قطب نمای جامعه ماست.باید از آن استفاده و بهره برداری کنیم، خوشبختانه امروز در یک مقطعی قرار گرفتیم که جامعه ما ارزش علوم انسانی را به خوبی میداند. شما اگر میخواهید اقتصاد درست شود این مسئله ذیل علوم انسانی است. اگر میخواهیم حکمرانی و مسائل سیاسی و غیره درست شود، این کار، کار علوم انسانی است. حتی در مسائلی که به ظاهر ارتباط به علوم انسانی ندارد و فرهنگ به عنوان زیربنای همه مسائل اجتماعی است، تأثیر مسائل علوم انسانی مهم است.
وی با بیان اهمیت موضوع مسائل روحی و روانی در مداوای یک بیمار ادامه داد: جسم و روح ما در هم تأثیرگذار است.بخش روحی در پزشکی هم ذیل علوم انسانی است پس علوم انسانی جایگاه بسیار ارزشمندی دارد. شما بزرگان کار بسیار بزرگی دارید، اگر بناست اصلاح اداری انجام دهیم این علوم انسانی است. اگر قرار است برنامه درستی برای کشور پیاده کنیم وظیفه علوم انسانی است. اگر قرار است بانکهای ما اصلاح شود برعهده علوم انسانی است اگر بناست تحول در جامعه ما رخ بدهد، اول باید در فرهنگ جامعه ما رخ دهد و این علوم انسانی است.
رئیس جمهور در بخش دیگری از سخنان خود به اهمیت فضای مجازی اشاره کرد و گفت: اگر میخواهید فضای مجازی برای جامعه ما مفید باشد، فرهنگ استفاده از فضای مجازی را به نسل جوان یاد دهیم، با فلیتر درست نمیشود. حالا ما تا میگوییم فیلتر یک عده بدشان میآید و میگویند فیلتر چیز خوبی است، اختلاف نظر داریم و اختلاف نظر چیز خوبی است. زمانی میخواستیم کسی رادیو گوش نکند در رژیم قبل و همه موجها پارازیت بود. اما آیا حل شد و رژیم گذشته در پارازیت موفق شد؟
روحانی گفت: گفتیم ماهواره ممنوع! آیا ماهواره ممنوع شد؟ با گفتن درست نمیشود الان آمار در این زمینه چه میگوید؟ مردم بیش از ما و یا اگر خیلی آدم مستکبری باشیم به اندازه ما میفهمد انقدر خودمان را بزرگ و بلند فرض نکنیم. مردم ما و کشور ما بزرگ هستند. ملت ما میفهمند البته باید تعامل کنیم، باید حرف بزنیم و به نتایجی که میرسیم برای مردم شرح دهیم. باید بگوییم چگونه از این ابزار استفاده شود اگر از اتومبیل هم به شکل درستی استفاده نشود، خطرناک است. اگر از چاقوی جراحی هم درست استفاده نشد خطرناک است، هرچیزی فرهنگی دارد و شیوه درست استفاده کردن دارد که باز هم اینجا علوم انسانی است که باید کمک کند. علوم انسانی باید به میدان بیاید بگوید ما از چه شیوهای استفاده کنیم و چگونه جامعه را به آن نقطهای برسانیم که مد نظر جامعه مطلوب است.
وی خاطرنشان کرد: جامعه مطلوب جامعهای است که عقل و شرع آن را تأیید میکند. شرع و عقل از هم جدا نیستند، نباید مردم و جامعه را از یکدیگر جدا بدانیم و کمک کنیم آنها در یک مسیر پیش روند خوشحالیم که آمریکاییها هم در مسائل برجام و مسائل داخلی ما مقابل ملت ایران شکست خوردند و ما در هر دوجا پیروز شدیم قطعا با وحدت و اتحاد میتوانیم ایرانی آبادتر، سرافرازتر و پیروزمند تر از قبل ایجاد کنیم.
انتهای پیام/
نوشتن دیدگاه