کد خبر: 19957
منتشر شده در یکشنبه, 05 شهریور 1396 12:38
ایده سفر به کرات دیگر در طی هزار سال آینده از سوی برخی دانشمندان مورد نقد جدی قرار گرفته است. آنها می گویند تکلیف حیات پایدار بشر روی زمین باید تا انتهای همین قرن معلوم شود. عصر ایران - "استفان هاوکینگ" دانشمند فیزیکدان و کیهان شناس مشهور بریتانیایی معتقد است بشر حدود هزار سال برای زیستن روی زمین...
ایده سفر به کرات دیگر در طی هزار سال آینده از سوی برخی دانشمندان مورد نقد جدی قرار گرفته است. آنها می گویند تکلیف حیات پایدار بشر روی زمین باید تا انتهای همین قرن معلوم شود.
عصر ایران - "استفان هاوکینگ" دانشمند فیزیکدان و کیهان شناس مشهور بریتانیایی معتقد است بشر حدود هزار سال برای زیستن روی زمین فرصت دارد و پس از آن و به دلیل عدم امکان زیست روی کره زمین، باید به فکر تسخیر دیگر سیاره ها و مهاجرت به فضا باشد.
از زمانی که هاوکینگ این نظر خود را در جریان یک سخنرانی در دانشگاه آکسفورد بریتانیا مطرح کرد، این دیدگاه او بسیار مورد بحث و نقد قرار گرفته و دانشمندان حوزه های مختلف زیستی و جغرافیایی و محققان برجسته جهان درباره دیدگاه این دانشمند بریتانیایی نطرات مختلفی ارایه داده اند.
وب سایت مجله علمی " لایو ساینس" این نظرات را در قالب گزارشی به بحث و بررسی گذاشته است.
با امکانات و فناوری های موجود بشر امکان مهاجرت دستکم نسل هایی از نوع بشر به یک سیاره دارای شرایط اقلیمی همچون کزه زمین مقدور نیست، پروژه هایی برای مهاجرت کلونی های محدود انسانی به سیاراتی همچون مریخ در دست اجراست اما پرواضح است که به دلیل نبودن اکسیژن در سطح این سیاره امکان زیستن در آن تنها در شرایط ویژه ای برای عده ای محدود از نسل بشر امکان دارد، وانگهی هنوز این پروژه در حد تئوری و کارهای ابتدایی اجراییست و امکان تحقق آن در دهه های آتی معلوم خواهد شد.
کارشناسان معتقدند خطرهایی که هاوکینگ درباره انقراض نسل بشر طی هزار سال آینده به آنها اشاره می کند، از جمله تغییرات اقلیمی،سلاح های هسته ای و ویروس های ژنتیک دستکاری شده، خطراتی واقعی برای نوع بشر هستند، اما برخی با پیش بینی او درباره بازه زمانی هزار ساله برای انقراض نسل بشر در روی زمین موافق نیستند.
"جان استرمن" مدیر پروژه "ابتکار پایداری" در دانشگاه "ام آی تی" آمریکا در این باره در مقاله ای تحت عنوان " 10 راه نابودی کره زمین" نوشته است:" در حالی که من به نظرات استفان هاوکینگ عمیقا احترام می گذارم فکر می کنم حدس زدن روی اینکه چه زمانی تا انقراض نسل "هو سیپین ها" طول می کشد را احمقانه می دانم. اینکه ما آیا زنده می مانیم و به روند رشد ادامه می دهیم و یا به سمت هرج و مرج می رویم مساله پیش بینی پذیری نیست، بلکه تصمیمی است که باید بگیریم."
اگر روند تغییرات اقلیمی ادامه یابد می تواند منجر به بالا رفتن سطح اصطکاک میان گونه های بشر روی زمین شود.
"شان مارشال" استاد جغرافیا و محقق تغییرات اقلیمی در دانشگاه "کلگری" کانادا معتقد است:" با ادامه روند تغییرات اقلیمی کمبود آب و آذوقه در برخی مناطق حتمی خواهد بود و در صورت ترکیب این موضوع با بالا آمدن سطح آب اقیانوس ها، این مساله منجر به مهاجرت های گسترده انسانی از مکانی به مکان دیگر خواهد شد؛ به نحوی که مهاجرت کنونی آوارگان جنگی خاورمیانه در مقایسه با آن هیچ است.
جان استرمن در مصاحبه با "لایو ساینس " گفت:" نوع بشر هم اکنون با تضعیف منابع طبیعی و تخریب محیط زیست به بقای خود ادامه می دهد. برآورد موسسه غیر انتفاعی "ردپای جهانی" نشان می دهد بشریت منابعی به اندازه 1.5 برابر زمین را همه ساله مصرف می کند و اساسا این میزان منابع هر ساله از حساب منابع کره زمین برداشت می شود؛ با این وجود پایداری نسل بشر روی زمین نمی تواند دوام هزار ساله داشته باشد."
او افزود:" تکلیف این مشکل نه تنها در هزار سال آینده بلکه باید در همین قرن معلوم شود؛ اینکه ما در همین قرن بتوانیم جلوی روند تغییرات اقلیمی را گرفته و راهی برای زیست و بقا با منابع محدودمان در روی زمین، پیدا کنیم."
"امانوئل وینسنت" استاد و محقق دانشگاه کالیفرنیا آمریکا و بنیانگذار سازمان "بازخورد تغییرات اقلیمی" خواستار تصویب و اعمال تصمیمات پایدار برای جلوگیری از روند تغییرات اقلیمی شده است.
او به "لایو ساینس" می گوید:" باید به مردم یادآوری کرد که یک نفر نمی تواند پیش بینی کند که در هزار سال آینده نسل بشر در اثر فاجعه ای در روی زمین نابود خواهد شد. آنچه هاوکینگ می گوید بر اساس این فرض و حدس است که ممکن است این اتفاق در هزار سال آینده بیفتد و او بر این اساس احتمال انقراض را بالا می داند. من با وجودی که این احتمال را می دهم اما می خواهم تاکید کنم که این احتمال در درجه اول بستگی به این دارد که چگونه ما به عنوان"جامعه بشری" می توانیم از تحقق چنین نتیجه فاجعه آمیزی جلوگیری کنیم."
به گفته وینسنت در حال حاضر علایم هشدار دهنده ورای موضوع گرم شدن زمین است. حدود نیمی از گونه های جانوری زمین در 50 سال گذشته از بین رفته اند. وضعیت به قدری جدی است که به نظر برخی دانشمندان، کره زمین هم اکنون در نیمه راه تجربه ششمین انقراض کامل خود است.
"جان استرمن" درباره ایده سفر به کرات دیگر که از سوی هاوکینگ مطرح شده ، می گوید:" هر کس که به فکر ایده سفر به کرات دیگر برای جلوگیری از انقراض نسل بشر است به نظر من زیادی فیلم های سری جنگ ستارگان تماشا کرده است. ما باید یاد بگیریم که چطور می توانیم به حیات پایدار در روی کره زمین دست یابیم و برای این آموختن به هیچ وجه زمان زیادی نداریم."استفان هاوکینگ
نوشتن دیدگاه