کد خبر: 15740
منتشر شده در شنبه, 10 تیر 1396 11:52
مرجان يگانه پرست- روزنامه بهاردر حالــی که خبــر حمایـــت و پشتیبـانی اتحادیه اروپا از آخرین فیلم اصغر فرهادی که در اسپانیا مشغول ساخت آن است، منتشر شد خبر مهم دیگری از سوی رسانهها اعلام شد که نشان از اهمیت و رشد قابل توجه سینمای ایران در جهان داشت و افتخاری ویژه برای این سینما خواهد بود.اخیرا...
مرجان يگانه پرست- روزنامه بهاردر حالــی که خبــر حمایـــت و پشتیبـانی اتحادیه اروپا از آخرین فیلم اصغر فرهادی که در اسپانیا مشغول ساخت آن است، منتشر شد خبر مهم دیگری از سوی رسانهها اعلام شد که نشان از اهمیت و رشد قابل توجه سینمای ایران در جهان داشت و افتخاری ویژه برای این سینما خواهد بود.اخیرا آکادمی علوم و هنرهای سینمایی اسکار از 9 سینماگر ایرانی برای عضویت در این آکادمی دعوت کرد. این سینماگران هر یک در شاخههای مختلف هنری فعال هستند و حضور آنها در این آکادمی جهانی و اظهار نظر آنها درباره فیلمهای حاضر در این دوره از جشن میتواند سرنوشت ساز باشد و از سویی نشان از اعتبار سینما و سینماگران فعال ما میدهد. در این گزارش ارزش این اتفاق مهم جهانی را بررسی خواهیم کرد.
دعوت اسکار از9 سینماگر ایرانی برای عضویت در اسکار
هالیوود ریپورتر گزارش داده است که چهارشنبه 7 تیرماه 96، آکادمی علوم و هنرهای سینمایی اسکار از ۷۷۴ چهره جدید دعوت کرده تا تعداد اعضای خود را به 7 هزار نفر برساند. دعوت از سینماگران مختلف هر سال در این آکادمی تکرار میشود، آکادمی اسکار این بار با دعوت از دستاندرکاران صنعت سینما و از جمله شماری از چهرههای ایرانی، تعداد اعضای خود را افزایش داد. ضمنا در این فهرست شمار زنان و رنگینپوستان به مراتب بیش از سالهای پیش است و آکادمی تلاش کرده تا با انتقادی که از سفید بودن آن میشود، پاسخ مثبت بدهد. البته این امر با انتقاد هم روبهروشده و از جمله نویسنده هالیوود ریپورتر دعوت از بازیگرانی چون گل گدوت را که تنها با بازی در فیلم «زن شگفتانگیز» در باکس آفیس درخشید، یا دونالد گلاور را که تنها در فیلم «آتلانتا» حضوری قابل توجه داشته و یا آلدیس هوج بازیگر فیلم «زیر زمین» را غیرمنطقی خوانده است.رخشان بنیاعتماد و بهمن قبادی سینماگران ایرانی از جمله دعوت شدگان اسکار از سوی شاخه نویسندگان و لیلا حاتمی و گلشیفته فراهانی بازیگران ایرانی، محمد رسولاف نویسنده و کارگردان، هایده صفییاری تدوینگر، محمدرضا دلپاک صدابردار و صداگذار و هنگامه پناهی تهیهکننده، دیگرسینماگران ایرانی هستند که در فهرست دعوت شدگان آکادمی جای دارند. نازنین بنیادی بازیگر آمریکایی- بریتانیاییِ متولد ایران نیز در این فهرست جای دارد. سال پیش عباس کیارستمی در این فهرست جای داشت. همچنین آیشواریا رای، آمیتا باچان، مونیکا بلوچی، عرفان خان، سلمان خان، رامی ملک، سینا میلر، ویگو مورتنسن، کریس پرت و شایلین وودلی دیگر دعوت شدگان به آکادمی هستند.
سینمای ایران در رقابت با استانداردهای جهانی
مازیار میری، کارگردان سینما و تلویزیون در گفتگو با «بهار» درباره انتخاب سینماگران ایرانی و دعوت به جشن آکادمی اسکار گفت: هر سینماگری که از سوی آکادمی انتخاب شده اند، از سینماگران برجسته سینمای ایران هستند و سینماگرانی هستند که در خارج از کشور با آثارشان خوب شناخته شده اند. وی در ادامه تاکید کرد که حضور سینماگران ایرانی برای سینمای ایران اتفاق مهمی است و افزود: حضور سینماگران ایرانی در اسکار مایه خوشحالی همه اهالی سینما است. هر جایی که سینماگران ایرانی یا فیلمهای آنان در آن حضور دارند، پیروزی آن برای همه اهالی سینمای ایران خواهد بود و بسیار قابل ارزش. فکر میکنم این اتفاق میتواند برای آینده سینمای ایران و دسترسی به بازارهای جهانی و معرفی سینمای تازه ایران بسیار کمک کننده و موثر باشد. میری در پاسخ به این سوال که سینماگران مختلفی در رشتههای متفاوت سینمایی در فهرست امسال آکادمی اسکار حضور دارند. آیا این انتخابها را میتوان بر رشد همه شاخههای سینمای ایران و آفزایش کیفیت آن دانست؟ رشدی همه جانبه بوده و حال توسط یک آکادمی معتبر سینمایی دیده شده است؟ ، گفت: در ابتدا باید گفت که سینما یک کار گروهی است و تلاش و کیفیت کاری همه اعضا میتواند در دیده شدن یک اثر جلوه کند. در نتیجه بخش بخش مختلف یک فیلم دیده میشود و فکر میکنم این که از شاخههای مختلف سینمای ایران از تدوین و صدا گرفته تا فیلمنامه و جلوههای ویژه آنقدر شاخص بودهاند که ارزش کاری آنها دیده شده است. امیدوارم که بخشهای دیگر سینمای ایران هم از سوی جشنوارههای معتبر مورد توجه قرار گیرند.
وی همچنین به رشد همه جانبه شاخههای مختلف سینما و افزایش کیفیت سینمای ایران اشاره کرد و افزود: معتقدم که پیشرفتهای خیلی خوبی در سینما داشتهایم و با استانداردهای جهانی میتوانیم رقابت کنیم. فیلمهای ما وقتی در جشنوارههای مختلف شرکت میکنند و دیده میشوند، نگاه کارشناسان سینمای جهان به بخشهای مختلف آن معطوف میشود و قطعا شاهد این رشد همه جانبه در سینمای ما هستند. این کارگردان همچنین گفت: حضور سینماگران ایرانی در فهرست داوری آکادمی اسکار نشان از آن است که کیفیت سینمای ایران برای ورود به بازارهای جهانی، استانداردهای لازم را دارد. فقط باید برای معرفی بهتر این سینما تلاش بکنیم و انتخاب سینماگرانی از بخشهای مختلف، قدمهای خوبی است برای رسیدن به جایگاهی که همه مان آرزویش را داریم.
حضورهای جهانی، خنثی کننده جوسازی علیه ایران
محمود گبرلو، منتقد سینما در واکنش به حضور سینماگران ایرانی در فهرست داوری اسکار در گفتگوی اختصاصی با «بهار» اظهار داشت: میتوانیم افتخار کنیم که اعضای سینمای ایران هم میتوانند در مجامع جهانی سینمایی حضور سربلندی داشته اند. فارغ از هر گونه گرایشهای مختلف سیاسی یا اختلاف نظراتی که درباره حضورهای جهانی در عرصه سینما وجود دارد، باید به این سینماگران تبریک بگوییم. وی به وجود دیدگاههای متفاوت درباره حضور سینمای ایران در عرصههای جهانی اشاره کرد و گفت: در کشور ما افرادی هستند که با حضور جهانی سینمای ایران به طور کل مخالف هستند. به نظرم به این افراد پاسخی نمیتوان داد زیرا مشخص است که دور از عقل و تدبیر این واکنشها را ابراز میکنند. در مقابل گروه هایی هم هستند که با حضور جهانی سینمای ایران موافقند اما معتقدند که این حضور جهانی مثل عرصههای سیاسی باید عزت مندانه باشد و فکر میکنم که این نوع نگاه، نگاه مثبتی است و خوب است که هر جا که حضور پیدا میکنیم به نفع کشور و مردم ایران باشد و نسبت به رفتارها و واکنش هایمان به این موارد توجه کنیم.
این منتقد سینما همچنین افزود: در هر مجامع جهانی که اصول و پایه فرهنگ و آداب ایرانیان را رعایت میکنند، حضور پیدا کنیم و به نوعی مبلغ فرهنگ و اعتقادات مردم ایران باشیم. از این جهت انتخاب سینماگران ایرانی از سوی آکادمی اسکار را مثبت میدانم و باید از این دعوت استقبال کنیم.
وی در پاسخ به این سوال که حضور سینماگران ایرانی در فهرست داوری جشنی معتبر چون اسکار چه تصویری از سینمای ایران به جهانیان میدهد؟ ، گفت: حضور این افراد کمک میکند که جهانیان با سینمای ما بیشتر آشنا شوند و به سینما و توان ما بیش از گذشته اعتماد کنند. این حضور میتواند در آشنا ساختن افکار و آثار سینمای ایران نیز اثرگذار باشد. طبیعتا وقتی سینمای ما را بشناسند و برای افکار ما احترام قائل شوند، با مردم ما نیز بیشتر آشنا خواهند شد. برخلاف آن چیزی که در برخی مجامع جهانی بر علیه ایران جوسازی صورت میگیرد، این حضورهای جهانی موثر میتواند این جوسازیها را خنثی کند. گبرلو تصریح کرد که آنهایی که در ابعاد سیاسی و نظامی در قبال کینه ورزیهای جهانی فعالیت میکنند باید حرکتهای خود را انجام بدهند و در ادامه افزود: سینماگران و فعالان فرهنگی هم میتوانند در ابعاد فرهنگی خوش بدرخشند و به گونهای دیگر این جوسازیها را برطرف کنند. حضور در این جشنها و جشنوارهها مهم است اما باید احتیاطهای لازم را هم در نظر گرفت.
این منتقد سینما در پاسخ به این سوال که انتخاب سینماگران ایرانی در آکادمی معتبری چون اسکار نتیجه چه دستاوردها و فرآیندهایی بوده است؟ ، گفت: این انتخاب محصول تلاش و جدیت خود سینماگران بوده است که توانستهاند با تکنیک و حرفهای جدید در مجامع هنری و جهانی خودشان را مطرح کنند. آنها با حضورهای جهانی توانستهاند جهانیان را به سوی خود جذب کنند.
مجری سابق برنامه تلویزیونی «هفت» تاکید کرد: سینمای ایران فارغ از بحثهای سیاسی، در مجامع فرهنگی جهان جایگاه ویژه خودش را دارد و اگر به جشنوارههای مختلف نگاهی بیاندازیم خواهیم دید که به فیلمهای ایرانی توجه و اهمیت داده میشود. آثار سینمای ایران در مجامع مختلف پخش و خریداری میشود. این نشان میدهد که سینمای ایران به بلوغی از لحاظ فکری و تکنیکی رسیده است که در جایگاه رقابت قرار بگیرد و در کنار بزرگان سینمای جهان قرار بگیرد. وی همچنین در ادامه اظهار داشت: بهخصوص سینمای ایران پیش از انقلاب اسلامی توانسته با افکار و سبک جدید خود در جهان تاثیر بگذارد و ارتباط خوبی را برقرار کند. افرادی در مجامع مختلف جهانی حضور دارند که به سینمای ایران نگاه سیاسی دارند و این امری طبیعی است اما دلیل نمیشود که همه آنها سیاسی هستند و بخش اعظم توجه این مجامع جهانی به سینمای ایران به داستان و سبک روایتهای جذاب برمی گردد.
تلاش اسکار برای دستیابی به بازارهای جدید آسیایی
شادمهر راستین، فیلمنامه نویس نیز با استقبال از این خبر به «بهار» گفت: هالیوود زمانی تنها استانداردهای خودش را در اسکار تایید میکرد اما برای دستیابی به استانداردهای جهانی، به دیگر استانداردها هم توجه دارد. اصولا آکادمی اسکار، استاندارد فروش فیلمها را تضمین میکند و هدفش انتخاب و معرفی فیلم هایی برای فروش بهتر است و از آنجا که بازارهای جهانی خاورمیانه و آسیایی، بازارهای جدیدی در این حوزه هستند، مورد توجه این آکادمی قرار گرفته است. وی همچنین تاکید کرد: آمارهای فروش هالیوود نشان میدهد که برخی فیلمها در بازار داخلی آمریکا فروش ندارند ولی در دیگر بازارهای جهانی مثل کشورهای آسیایی یا جنوب آسیایی فروش بالاتری را به دست میآورند. بهره گیری از افرادی که به این استانداردها در سطح جهانی رسیدهاند و با فرهنگ ایرانی هم آشنا هستند، نشان میدهد که هالیوود حتی به 100 میلیون فارسی زبان موجود در جهان هم نظر دارد و قصد دارد مدل انتخاب فیلم هایی که آنها میپسندند در آثارش انتخابی اش وجود داشته باشد.
این فیلمنامه نویس و فعال در حوزه تبلیغات بین المللی فیلمها در ادامه افزود: انتخاب این تعداد از سینماگران ایرانی در فهرست اسکار، بیش از این که حاصل مکانیزم استاندارد فکری سینمای ایرانی باشد و از مجموعهای به نام سینمای ایران بیرون بیاید، حاصل تلاش افرادی است که به استانداردی رسیده اند.
راستین در پاسخ به این سوال که آیا این انتخاب در خودباوری و توان ایرانی هم موثر خواهد بود؟ گفت: براساس روایتهای نبوی میتوان گفت برای کسانی که ایمان دارند، یک نشانه هم کافی است و برای کسانی که ایمان ندارند، دریایی از نشانه هم کفایت نمیکند. آکادمی و جشنوارهها و سینماگران دارند کارهای خود را میکنند و موفقتر از قبل هم میشوند و آنهایی هم که این جریان سینمایی را باور ندارند، کاری نمیتوان کرد. این جریان در جهان دیده میشود و مخاطبان بیشتری را به همراه خود میآورد. در نهایت معتقدم که این حرفه پویایی خود را نشان داده است.
نوشتن دیدگاه