کد خبر: 35216
منتشر شده در دوشنبه, 09 بهمن 1396 08:55
جامعه باستانشناسی ایران به ساخت یک زیرگذر در عرصه مجموعه جهانی شوش واکنش نشان داد و از وزیر راه خواست تعرض به این شهر باستانی و اثر جهانی متوقف شود. به گزارش خبرنگار مهر، در این نامه که خطاب به عباس آخوندی وزیر راه و شهرسازی نوشته شده، آمده است: ساخت یک «زیرگذر» در عرصه «مجموعۀ میراث جهانی شوش»،...
جامعه باستانشناسی ایران به ساخت یک زیرگذر در عرصه مجموعه جهانی شوش واکنش نشان داد و از وزیر راه خواست تعرض به این شهر باستانی و اثر جهانی متوقف شود.
به گزارش خبرنگار مهر، در این نامه که خطاب به عباس آخوندی وزیر راه و شهرسازی نوشته شده، آمده است: ساخت یک «زیرگذر» در عرصه «مجموعۀ میراث جهانی شوش»، این شهر باستانی را در معرض آسیب جبرانناپذیری قرار داده است. «جامعۀ باستانشناسی ایران» از وزارت راه و شهرسازی میخواهد تعرض و تجاوز به حریم شهر باستانی شوش را متوقف کند.
چندی است اخبار بسیار نگرانکنندهای درباره «مجموعۀ میراث جهانی شوش»، یکی از مهمترین کانونهای فرهنگی و تمدنی ایران و جهان، به گوش میرسد. مجموعۀ باستانی شوش که سال ۱۳۹۴ در فهرست میراث جهانی یونسکو به ثبت رسید، شامل شهری تاریخی و باستانی و محوطههای اقماری آن، دربرگیرنده میراثی هفت هزار ساله است. «شوش» که در دو دوره عیلامی و هخامنشی برای بیش از چند سده پایتخت بوده، از کهنترین پایتختشهرهای جهان به شمار میآید. شهر شوش تا دوران میانۀ اسلامی نیز همچنان به عنوان یکی از مراکز مهم فرهنگی و اقتصادی از اهمیت بالایی برخوردار بود.
در دولت دهم، به بهانه بهینه کردن وضعیت راه و جاده، بحثی دربارۀ تعویض پل روگذر شوش-اندیمشک و تبدیل آن به «زیرگذر» مطرح شد که متأسفانه اخیراً این طرح به اجرا گذاشته شده و بنا بر اخبار هماینک پل روگذر مذکور در حال تخریب و تغییر کاربری است. این در حالی است که تأسیسات مذکور درون عرصه و حریم باستانیِ مصوّبِ ملّی و جهانی قرار دارند و چنین فعالیتی مغایر قواعد و ضوابط میراثی است.
محدودۀ «عرصه و حرایم حفاظتی شهر شوش» در سال ۱۳۷۸ تعیین شد و در سال ۱۳۹۲ به تصویب سازمان میراث فرهنگی و گردشگری کشور رسید. قاعدتاً ضوابط محدودۀ عرصه و حرایم شهر باستانی شوش میبایست ملاک عملِ نهادها و سازمانهای تابعه دولت مکرم جمهوری اسلامی ایران، از جمله وزارتخانۀ متبوع جنابعالی، باشد.
«جامعۀ باستانشناسی ایران»، ضمن ابراز نگرانی عمیق خود از تعرض به این میراث سترگ تمدنیِ ایران و جهان، از آن وزیر محترم _ که همواره دغدغۀ خود در باب لزوم صیانت از میراث فرهنگی را ابراز داشتهاید_ مصرانه درخواست می کند با عنایت ویژه به این موضوع، از بروز فاجعهای که در کمین این میراث گرانسنگ بشری است جلوگیری به عمل آید.
به عنوان کارشناسان و متخصصان باستانشناسی کشور اعلام می کنیم که تعلل در پیشگیری از این اقدام ، نه تنها خسارات جبرانناپذیری برای میراث و سرمایههای تاریخی و فرهنگی ما در پی خواهد داشت، بلکه از آنجا که این شهر باستانی در فهرست یونسکو به ثبت رسیده، بازتابهای منفی و وسیع جهانی نیز به دنبال خواهد آورد.
نوشتن دیدگاه