کد خبر: 23618
منتشر شده در چهارشنبه, 10 آبان 1396 04:14
به گزارش خبرنگار اقتصاد بینالملل خبرگزاری فارس به نقل از فوربس، ماه دسامبر گذشته رئیسجمهور ایران طرح تغییر ساختار پولی این کشور را کلید زد که بر مبنای آن با حذف یک صفر از واحد پولی تومان به ارز رسمی ایران بدل میشود. فوربس معتقد است این اقدام تغییری در ساختار پولی ایران ایجاد نخواهد کرد. به طور...
به گزارش خبرنگار اقتصاد بینالملل خبرگزاری فارس به نقل از فوربس، ماه دسامبر گذشته رئیسجمهور ایران طرح تغییر ساختار پولی این کشور را کلید زد که بر مبنای آن با حذف یک صفر از واحد پولی تومان به ارز رسمی ایران بدل میشود.
فوربس معتقد است این اقدام تغییری در ساختار پولی ایران ایجاد نخواهد کرد.
به طور کلی طی سالهای گذشته ارزش پول ملی ایران روندی کاهشی را طی کرده است.
در سال 2012 ایران شاهد رسیدن تورم به حدود 50 درصد بود و هم اکنون این رقم به 9.6 درصد سالیانه رسیده است.
فوربس معتقد است ایران برای حل مشکل ارز خود 2 راه پیش رو دارد. یکی اینکه ارزش ارز خود را بر مبنای دیگر ارزهای مرجع بینالمللی تعیین کند و دیگر اینکه به سمت خرید طلا و محکم کردن پایههای پولی خود برود.
در صورتی که ایران گزینه نخست را انتخاب کند باید ارزش ریال یا تومان خود را بر مبنای دیگر ارزها نظیر دلار و یورو تعیین کنند، دقیقا همانند کاری که عربستان کرد و ارزش ریال خود را بر مبنای دلار تعیین کرد.
بر همین اساس دلار برابر است با 3.74 ریال عربستان و به همین دلیل ارزش ریال عربستان همواره با دلار تعیین می شود.
دو ارز دلار و یورو از نظر سیاسی مطلوب ایران نیستند و به همین دلیل گزینههای دیگری نظیر یوآن و روبل نیز میتواند برای ایران مطرح شود اما این دو ارز نیز شرایط مساعدی را تجربه نمیکنند و نمیتوانند معیار خوبی برای ارزشگذاری ریال یا تومان باشد.
دیگر ارزها نظیر فرانک سوئیس نیز میتوانند برای تعیین ارزش ریال یا تومان معیار قرار گیرند اما این مسئله راه مناسبی برای ایران نیست و ایران باید راه بهتری را برای تثبیت اوضاع پولی خود انتخاب کند که به نظر میرسد دومین راه یعنی روی آوردن به طلا گزینه مناسبتری برای دولت ایران باشد.
طلا دارایی است که توسط هیچ کشوری کنترل نمیشود و ایران میتواند از این طریق بنیان ارزی خود را تقویت کند.
تا اوایل قرن 20 طلا نقشآفرین اصلی نظام پولی جهانی بود.
به طور کلی طلا حدود 3 هزار سال مبنای اصلی مبادلات ارزی در جهان به شمار میرفت اما از سال 1971 که ریچارد نیکسون رئیسجمهور آمریکا حضور طلا در بازار را کمرنگ کرد نقش طلا نیز در بازار ارز کاهش یافت.
طی دهه گذشته ارزش طلا روندی صعودی را در پیش گرفته و هم اکنون تقاضای زیادی برای بازگرداندن طلا به نظام پولی بینالمللی وجود دارد.
در سال 1997 رابرت موندل، یکی از برندگان جایزه نوبل پیشبینی کرد که در قرن 21 طلا مجددا به یکی از مبانی ساختار نظام پولی بینالمللی تبدیل خواهد شد.
فوربس معقتد است برای تحقق این موضوع ایران میتواند یک کارگروه ارزی تشکیل دهد تا این کارگروه بتواند واحدهای پولی، سکه و اسکناس بر مبنای طلا را تعریف و تبین کنند.
هم اکنون حدد 70 کشور در جهان دارای کارگروه و هیأت ارزی هستند و ایران میتواند از طلا به عنوان منبع حساب ذخیره ارزی خود استفاده کند.
فوربس در این گزارش به ایران پیشنهاد میکند که با تشکیل یک کارگروه ارزی اقدام به اصلاح ساختار پولی خود کند.
فوربس حتی در این گزارش بخشهایی از اساسنامه این کارگروه ارزی را به ایران پیشنهاد کرده که شامل بندهای زیر میشود:
1- ایران باید هیأت و کارگروه ارزی خود را تشکیل داده و وظیفه این کارگروه تعیین اسکناس و سکه بر اساس طلاست و این کارگروه باید ذخایر مناسبی را برای افزایش مبادله پذیری این ارزها بر مبنای طلا ایجاد کند.
2- این هیأت ارزی باید در سوئیس نمایندگی رسمی داشته و براساس قوانین سوئیس فعالیت کند.
3- سکهها و اسکناسهایی که از سوی این هیأت ایجاد میشود باید امکان تبدیل شدن و مبادله سریع به طلا را داشته باشند.
4- این کارگروه نمیتواند بدهیهای خود را پیش از آنکه به طور صد در صد برابر آن طلا و یا ارز خارجی ذخیره کرده باشد، افزایش دهد.
این هیأت باید ذخایر خود را به طلا و یا دیگر داراییهای نقد شونده دیگر ذخیره کند.
5- این کارگروه باید دولت جمهوری اسلامی ایران را بر آن دارد تا معادل 110 درصد سکه و اسکناسهای چاپ شده ذخیره خارجی داشته باشد.
6- این کارگروه نباید خدمات بانکی به جمهوری اسلامی ارائه کرده و هیچ مسئولیتی در قبال تعهدات مالی دولت ایران نخواهد داشت.
7- هر گونه بیکفایتی این کارگروه در ثابت نگه داشتن نرخ برابری ارزی بین ارز ایران و طلا باید بر اساس قوانین سوئیس تحت پیگرد قانونی قرار گیرد.
8- قوانین موجود که اختیارات و قوانین این کارگروه را نقض میکنند اعتبار قانونی خود را از دست خواهند داد.
9- این قوانین از زمان انتشار مستلزم اجرا خواهند بود.
انتهای پیام/
نوشتن دیدگاه