کد خبر: 15759
منتشر شده در شنبه, 10 تیر 1396 10:07
افزایش شدت درگیری طولانی میان امریکا و ایران به روایت کارشناسان ممکن است جنگ سوم امریکا در خاورمیانه از سال ۲۰۰۱ میلادی به این سو و این بار با ایران آغاز شود. ترامپ در حال تخریب مسیرهای تعاملی ایجاد شده با ایران از سوی اوباما است. در حالی که اوباما با ایران گفت و گو میکرد ترامپ با محمد بن سلمان...
افزایش شدت درگیری طولانی میان امریکا و ایران به روایت کارشناسان
ممکن است جنگ سوم امریکا در خاورمیانه از سال ۲۰۰۱ میلادی به این سو و این بار با ایران آغاز شود. ترامپ در حال تخریب مسیرهای تعاملی ایجاد شده با ایران از سوی اوباما است. در حالی که اوباما با ایران گفت و گو میکرد ترامپ با محمد بن سلمان پادشاه جدید عربستان سعودی دیدار میکند./نیروهای امریکایی، ایرانی، سوری، روسی و ترکی در حال فعالیت در حریم هوایی سوریه هستند و کمترین تحمل و بردباری را در قبال یکدیگر از خود نشان دادهاند.
آفتابنیوز :
سرویس بینالملل- سایت امریکایی «آلترنت» نزذیک به چپهای امریکایی و از رسانههای منتقد دولت امریکا در گزارشی با پیشبینی افزایش شدت درگیری طولانی میان امریکا و ایران به شش نکتهای میپردازد که میتواند این منازعه را تا سرحد ایجاد یک جنگ افزایش دهد.
به گزارش آفتابنیوز، این سایت مینویسد: «جنگ داخلی در سوریه در طول پنج سال گذشته عرصه رویارویی میان تهران و واشنگتن بوده است. تهران میخواهد نیروهای امریکایی را از منطقه خارج کند در حالی که واشنگتن میخواهد از منطقه برای جنگ علیه ایران و متحدانش استفاده کند. رکس تیلرسون وزیر امور خارجه امریکا پس از ۱۵ سال جنگ ناموفق امریکا در افغانستان و عراق میگوید که که امریکا به دنبال سیاست تغییر رژیم در ایران است و ممکن است جنگ سوم امریکا در خاورمیانه از سال ۲۰۰۱ میلادی به این سو و این بار با ایران آغاز شود. ترامپ در حال تخریب مسیرهای تعاملی ایجاد شده با ایران از سوی اوباما است. در حالی که اوباما با ایران گفت و گو میکرد ترامپ با محمد بن سلمان پادشاه جدید عربستان سعودی دیدار میکند. محمد بن سلمان گفته بود که عربستان سعودی منتظر نخواهد ماند و نبرد را به داخل خاک ایران خواهد کشاند. جیمز متیس وزیر دفاع امرکیا علیرغم مشاهده مقاومت از سوی کاخ سفید برای کاستن از شدت تنش با ایران از فرماندهان امریکایی خواسته تا لفاظی علیه ایران را تشدید کنند. اینسری حوادث این پرسش را در ذهن مخاطب ایجاد میکند که آیا ترامپ واقعا آماده جنگ با ایران شده است؟»
این سایت در ادامه اشاره میکند که کنار هم قرار دادن حوادث اخیر نشان میدهد وضعیت جدی است و مینویسد: «در ۱۸ ماه مه امریکا به یک کاروان شبه نظامی تحت حمایت ایران در جنوب سوریه حمله کرد و هشت نفر از اعضای آن را به قتل رساند. در ۷ ژوئن داعش برای اولین دو حمله انتحاری و مسلحانه در ایران انجام داد که در جریان آن ۱۸ نفر در تهران جانباختند. مقامهای ایرانی عربستان سعودی را پشتیبان این حمله دانستند. در ۱۸ ژوئن، ایران برای مقابله با دو حمله تروریستی داعش موشکهای بالستیک خود را از داخل خاکش به سمت شرق سوریه پرتاب کرد. این اولین باری بود که ایران این چنین از سلاحهای سنگین در میدان جنگ سوریه استفاده میکرد. در همان روز نیروهای امریکایی یک هواپیمای سوری را ساقط کردند. این اولین باری بود که امریکا به نیروی هوایی متحد ایران حمله می کرد».
آلترنت در ادامه به شش موضوعی اشاره میکند که امکان افزیش خطر جنگ مستقیم میان ایران و امریکا را افزایش میدهند:
۱-رقه
پس از شکست داعش توسط ارتش سوریه با حمایت ایران، اسد خواستار تثبیت قدرت در سرتاسر منطقه بوده است. نیروهای مورد حمایت از سوی امریکا میخواهند از رسیدن ارتش سوریه و متحدان ایرانیاش به رقه مرکز حکومت داعش خودداری کنند.
۲-شرق سوریه
همزمان با کاهش نفوذ داعش، اسد و متحدانش عملیاتی را آغاز کردهاند تا کنترل بیابانهای مناطق سوریه که در مجاورت و هسمایگی عراق هستند را در دست گیرند. آنها میخواهند افراط گرایان را از بین ببرند و علاوه بر آن مانع رقابت و نزدیکشدن نیروهای امریکایی به این مناطق و پر کردن خلاء توسط آنان شوند. ایران نیز از تهدید ناشی از مبارزان کرد مسلح مورد حمایت امریکا در شمال سوریه آگاه است. هر دو طرف امیدوارند که از وضعیت موجود در شرق سوریه به نفع خود بهره ببرند. با این حال در نهایت تنها یکی از طرفین پیروز میدان خواهد بود.
۳-آسمانها و جو هوایی غیردوستانه
نیروهای امریکایی، ایرانی، سوری، روسی و ترکی در حال فعالیت در حریم هوایی سوریه هستند و کمترین تحمل و بردباری را در قبال یکدیگر از خود نشان دادهاند. اخیرا امریکاییها یک هواپیمای سوری را ساقط کردند و روسیه هشدار داد که در صورت تکرار این اقدام تمام هواپیماهای خارجی در حوالی رودخانه فرات را هدف قرار خواهد داد. همچنین، یک پهپاد وابسته به ایران نیز در قلمروی تحت کنترل امریکا در منطقه نیز ساقط شد. این درگیریهای در حال رشد هستند و میتوانند از عرصه هوایی به حوزه میدانی نیز تعمیم و گسترش یابند.
۴-موشکها
ایران در تلاش بوده تا ضعفهای نظامی خود را با استفاده از نیروی موشکی قوی خود که تهدیدی علیه منافع اسرائیل و امریکا در منطقه بوده را جبران کند. کنگره امریکا خواستار افزایش تحریمها علیه برنامه موشکی ایران شده است. ژنرال رمضان شریف از ایران در مصاحبهای تلویزیونی گفته است که تصمیم ایران برای استفاده از موشکها در شرق سوریه فراتر از یک پیام ساده به داعش بود. او گفت که سعودیها و امریکاییها مخاطبان این پیام بودند و ایران به وضوح نشان داد که آماده دفاع از خود در برابر تهدیدات دشمنان است. اگر امریکا ایران را بیشتر به تغییر رژیم تهدید کند و ایران نیز تهدید به استفاده بیشتر از موشکها کند احتمال وقوع جنگ موشکی بین دو کشور افزیش مییابد.
۵-گروگانها
امریکاییها هرگز خاطره سفارت امریکا در تهران در سال ۱۹۷۹ میلادی را فراموش نکردهاند. زمانی که نیروی دریایی ایران ۱۰ ملوان نیروی دریایی امریکا را در قایقهایشان در جریان گشتزنی در آبهای ایران در ژانویه سال ۲۰۱۶ میلادی بازداشت کرد در جریان گفتوگو میان جان کری و ظریف وزرای امور خارجه امریکا و ایران ظرف مدت کمتر از ۲۴ ساعت موضوع حل و فصل شد و ملوانها آزاد شدند. اکنون اما رکس تیلرسون وزیر امور خارجه جدید امریکا هیچ ارتباطی با همتای ایرانیاش ندارد و هیچ علاقهای هم به ارتباطگیری ندارد. اگر حادثه مشابهی دوباره روی دهد میتواند خطر تنش میان دو کشور را افزایش دهد و به این زودی حل و فصل نشود.
۶-نیروهای ویژه
هم ایران و هم امریکا نیروهای نظامی خبره خود را به جنگ در سوریه اعزام کردهاند. بیش از ۵۰۰ نفر از نیروهای عملیات ویژه امریکا مشاوره و آموزشهای لازم را برای مقابله با نیروهای مورد حمایت اسد در سوریه دیدهاند. نیروهای قدس سپاه پاسداران ایران نیز تحت فرماندهی سردار سلیمانی به طور مشابه به نیروهای طرفدار اسد مشاوره میدهد. در صورت گسترش بحران، فرماندهان نظامی و غیرنظامی در هر دو طرف با احتمال کمتری تمایل به مذاکره خواهند داشت به خصوص اگر نیروهای تحت فرمانشان در حال مبارزه برای مرگ و زندگی باشند. یک تحلیلگر گروه بین المللی بحران خاطرنشان میسازد اگر امریکا به جنگ با ایران برود این امر باعث افزایش منازعه نظامی در منطقه خواهد شد.
در همین حال، «پائول پیلار» کارشناس و تحلیلگر پیشین سیا در مطلبی در نشریه «نشنال اینترست» تحت عنوان «خطر جنگ میان امریکا و ایران به طور فزایندهای رو به گسترش است» اشاره میکند که احتمال بروز جنگ میان تهران و واشنگتن اکنون بیش از سالهای گدشته شده است.
او مینویسد: «این موضوع دلایل مختلفی دارد. نخست آن که در گفتمان اخیر دولت امریکا اظهارات ضدایرانی رونق گرفته است و دائما در کلام مقامهای امریکایی بیان میشود که ایران بزرگترین حامی تروریسم است. دائما گفته میشود که رفتار ایران تاسفبار و عامل ایجاد بیثباتی در منطقه است این گفتمان میتواند خطرساز باشد. دوم آن که لابی ضد ایران در امریکا فعال شده است. این لابی که با حمایت راست افراطی اسرائیل فعالیت میکند خواستار به انزوا کشاندن ایران در جامعه بین الملل است. این لابی دوست دارد که وضعیت به سمت توجه به ایران پیش رود تا تمرکز افکار عمومی جهانی از موضوعاتی چون اشغال سرزمینهای فلسطینی توسط اسرائیل منحرف شود. خطر اصلی آن است که ترامپ به شدت به اسرائیل سمپاتی دارد.
نکته سوم آن که ترامپ علیه هر آن چیزی کار میکند که اوباما انجام داده بود از جمله برجام با ایران. این بزرگترین دستاورد اوباما در سیاست خارجی بود. این در حالیست که جمهوریخواهان همواره مخالف توافق هستهای بوده در راستای تخریب آن گام برداشتهاند. نکته چهارم آن که به نظر میرسد آنگونه که تیلرسون گفت دولت ترامپ به طور جدی موضوع تغییر رژیم در ایران را دنبال میکند. این در حالیست که واقعا امریکا باید این رویکرد را به زبالهدان تاریخ بسپارد چرا که نتایج فاجعهبار آن در زمینه تغییر رژیم در عراق و لیبی دیده شده است.
در پشتپرده حرفهای ترامپ میتوان مشاوره نهادهایی چون بنیاد دفاع از دموکراسی وابسته به شلدون ادلسون سرمایهدار یهودی را دید که خواستار تغییر رژیم در ایران است. این در حالیست که سخن گفتن از تغییر رژیم در ایران تنش و بیاعتمادی در روابط تهران و واشنگتن را افزایش میدهد و عاملی بیثبات سازنده است.
نکته پنجم آن که پس از تضعیف داعش در سوریه احتمال رویارویی امریکا و ایران و نیروهای مورد حمایت آنان و شبهنظامیان وابستهشان افزایش مییابد. نکته ششم آن که ترامپ بسیار بیش از اوباما به پنتاگون اختیار لازم برای استقرار نیروی نظامی در خلیج فارس و سوریه را داده است و این موضوع باعث افزایش نگرانی ایران شده است. نکته هفتم افزایش سطح تنش اخیر بین ایران و عربستان سعودی است که میتواند خطرناک باشد. نکته هشتم ماهیت افرادی است که در کاخ سفید حضور دارند که همگی ضدایران هستند».
پیلار در بخش پایانی این مقاله به اعضای کنگره هشدار میدهد که نسبت به مخاطرات جنگ احتمالی میان دو کشور آگاه و هوشیار باشند.
نوشتن دیدگاه