کد خبر: 4454
منتشر شده در جمعه, 11 فروردين 1396 10:57
ظرفیت های جغرافیایی ایران و روسیه این توان را به دو کشور می دهد که به عنوان دو مکمل ژئوپلیتیکی بتوانند از این قدرت برای افزایش نفوذ خود در عرصه فضای جغرافیایی در سطح بین الملل استفاده کنند. خبرگزاری مهر، گروه بین الملل: «سعید صادقلو» در یادداشتی که برای خبرگزاری مهر نوشته آورده است: سفر رییس...
ظرفیت های جغرافیایی ایران و روسیه این توان را به دو کشور می دهد که به عنوان دو مکمل ژئوپلیتیکی بتوانند از این قدرت برای افزایش نفوذ خود در عرصه فضای جغرافیایی در سطح بین الملل استفاده کنند.
خبرگزاری مهر، گروه بین الملل: «سعید صادقلو» در یادداشتی که برای خبرگزاری مهر نوشته آورده است: سفر رییس جمهوری اسلامی ایران به مسکو در حالی بامداد چهارشنبه ۹ فروردینماه ۱۳۹۶ پایان یافت که این سفر دریچه جدیدی را بر روی روابط دو کشور گشوده است.
فدراسیون روسیه با مساحت ۱۷ میلیون کیلومتر مربعی خود، پهناورترین کشور جهان است که ۱۱ منطقه زمانی را در درون خود شامل میشود. در نگاهی دیگر فدراسیون روسیه با دارا بودن ۱۴۵ میلیون نفر جمعیت نهمین کشور از نظر تعداد جمعیت است و ۲۸ زبان زنده در این کشور در حال استفاده است. کشور روسیه در سالهای گذشته و حتی در دوران تحریم در کنار جمهوری خلق چین، یکی از وفاداران سیاسی ایران در عرصۀ بینالمللی بوده است، هر چند که در برخی زمانها نیز از این کشور عقبنشینیها و بدقولیهایی نسبت به ایران مشاهده شده اما در مجموع به عنوان دو همپیمان سیاسی در جهان همواره مطرح بودهاند.
کشورهای ایران و روسیه زمینههای فوقالعاده عظیمی برای همکاریهای بزرگ منطقهای و بینالمللی دارند. در سفر اخیر، تهران و مسکو بیش از پیش نشان دادند که قصد جدی دارند که روابط دوجانبه در همه زمینهها را به شدت گسترش دهند. از منظر ژئوپلیتیک، این دو کشور همواره به فضای جغرافیایی یکدیگر نیاز دارند. روسیه از طریق یک کریدور قوی ارتباطی میتواند به راحتی تجارتی آسان با ایران را در پیش بگیرد.
فضای جغرافیایی دریای خزر توان این را دارد که در پرتو همکاری اقتصادی دو قدرت منطقهای (ایران و روسیه) بیش از گذشته به صلح و ثبات برسد. چرا که همکاری اقتصادی کشورهای پیرامون دریای خزر قطعا یکی از بهترین راهکارها در جهت رفع تنشها در این فضای جغرافیایی است. اگر روابط اقتصادی و تجاری غیرگسستنی در این منطقه به وجود بیاید، قطعا حداقل به خاطر جلوگیری از زیان مالی، کشورها در صلح و آرامش خواهند بود تا روند تجاری و سود خود را ادامه دهند و حتی میتوانند از این طریق، ایجاد یک تفاهم و گفتگوی همه جانبه در خصوص رژیم حقوقی دریای خزر که مورد قبول همه ۵ کشور ساحلی این دریا باشد را پیگیری کنند و پس از سالها این چالش ژئوپلیتیکی را خاتمه دهند.
از طرفی کشور روسیه، ایران را بازاری مناسب و پر مشتری برای محصولات صادراتی خود من جمله در حوزههای حمل و نقل، فناوری اطلاعات و ارتباطات، آهنآلات، گندم، جو، قیر طبیعی، کپسولهای CNG، چوب و ماشینآلات عمرانی میبیند. بدون شک ایجاد خطوط ریلی با فناوری روز، میتواند زمینه ساز نزدیکی بیش از پیش دو ملت ایران و روسیه شود و به تبادلات تجاری-فرهنگی بسیار مطلوبی و بالایی ختم شود.
ایران نیز میتواند با حضور گردشگران پرشمار روسی در ایران، از این مزیت استفاده کرده و گردشگری خود را بیش از گذشته در جهان مطرح کند و سرمایه را وارد کشور کند. لغو روادید گروهی یکی از دستاوردهای این سفر بود که دو طرف بسیار امیدوار هستند که در ادامه، همۀ سفرهای بین اتباع دو کشور، بدون روادید انجام گیرد.
حجم واردات روسیه حدود ۳۰۰ میلیارد دلار است که ایران میتواند با صادرات محصولات مختلف اعم از انواع میوه و صیفیجات، سیبزمینی، فلفلقرمز، موز، هندوانه، سیب، پرتقال، نارنگی، گریپفروت، انگور سفید و قرمز، گلابی، هلو، شلیل، انواع گوجه، انواع خیار، انواع محصولات لبنی شامل شیر، کره، پنیر از شیر گوسفند و بز، پنیر گودا، پنیرخامهای، پنیر روسی، کفیر، ماست میوهای، پنیر سفت، پنیر نیمه سفت، محصولات شیری، انواع بستنی، انواع ماهی شامل ماهی سالمون تازه، فیله ماهی سالمون، قزلآلا، ماهی دودی شده، شاه ماهی، میگو، خرچنگ یخزده، آجیل، آجیل مخلوط، بادام بوداده، سبزیجات شامل گل کلم یخزده، سبزیجات تابستانی یخزده، کلم بروکلی، سبزیجات ریشهای تازه و یخزده، سبزیجات کنسروی، گوجه فرنگی گیلاسی، روغن زیتون، کنسرو صیفیجات، قارچ به صورت یخزده و مخلوط، چای، قهوه، انواع شکلات، آناناس، نخود و لوبیاقرمز، مرغ و تخم مرغ از جمله موادغذایی مورد نیاز روسها هستند که ایران میتواند نسبت به تامین بسیاری از آنها اقدام کند و در اقتصاد روسیه، نقش پررنگی را ایفا کند.
همچنین روسیه یکی از مهمترین منابع سیاست خارجی ایران است که در کلیه حوزههای روابط خارجی با ایران تعامل دارد. در مرحله کنونی نیز تا حل و فصل نسبی سیاسی بحران سوریه نقش این کشور بیش از پیش برای ایران ارزشمند است.
دو کشور نشان دادهاند که در صورت نزدیکی امنیتی، میتوانند منطقه را به سمت ثبات و تنشزدایی سوق دهند. نشست آستانه یکی از این رویدادها بود. همسویی ایران و روسیه در بحران سوریه و حمایت از دولت قانونی این کشور، به سود منطقه غرب آسیا تمام شده است.
پیش از برجام با وجود تلاش ۲ کشور برای افزایش همکاری ها، محدودیتها و تنگناهای موجود علیه کشورمان مانع از انجام این امرمیشد، تا این که پس از توافق ایران و گروه ۱+۵ این مشکلات تا حدودی برطرف شد.
در کل فضای جغرافیایی دو کشور بسیار مطلوب برای استفاده مناسب دو طرفه است. ظرفیتهای سودآور فضاهای جغرافیایی گوناگون و توان استفاده از آنها جهت رسیدن به کمال توسعه برای فضای جغرافیایی متعلق به خود که به افزایش قدرت فضای جغرافیایی خودی در عرصه بینالملل ختم میشود را میتوان تحت عنوان «مکمل ژئوپلیتیکی» تعریف نمود که ایران و روسیه این خصیصه مهم را دارا هستند و میتوانند از فضای جغرافیایی یکدیگر در جهت توسعه و افزایش قدرت استفاده کنند.
نوشتن دیدگاه