کد خبر: 40623
منتشر شده در دوشنبه, 23 بهمن 1396 20:47
سلامت نیوز: یک فعال محیط زیستی کشور با اشاره به تصمیم خطرناک واگذاری زمینهای حاشیه آزادراه تهران ـ شمال گفت: واگذاری، بهرهبرداری و فروش این زمینها همه اکوسیستم منطقه را نابود میکند؛ با چنین اقدامی باید منتظر نابودی "جنگلهای هیرکانی" کشور باشیم. به گزارش سلامت نیوز، مسعود امیرزاده در گفتوگو...
سلامت نیوز: یک فعال محیط زیستی کشور با اشاره به تصمیم خطرناک واگذاری زمینهای حاشیه آزادراه تهران ـ شمال گفت: واگذاری، بهرهبرداری و فروش این زمینها همه اکوسیستم منطقه را نابود میکند؛ با چنین اقدامی باید منتظر نابودی "جنگلهای هیرکانی" کشور باشیم.
به گزارش سلامت نیوز، مسعود امیرزاده در گفتوگو با باشگاه خبرنگاران پویا درباره اثرات زیست محیطی واگذاری اراضی مجاور آزادراه تهران ـ شمال اظهار کرد: طی روزهای گذشته که این موضوع از سوی مسئولان ذیربط عنوان شده، تمامی فعالان زیست محیطی و تشکلهای مربوطه به تکاپو افتادهاند.
واگذاری زمینهای حاشیه آزادراه تهران ـ شمال مهمترین خط قرمز تشکلهای محیط زیستی
وی ادامه داد: یکی از مهمترین خط قرمزهای سمنها و تشکلهای محیط زیستی کشور همین موضوع آزادراه تهران ـ شمال و بهویژه از بین رفتن این اکوسیستم طبیعی سرزمین است.
این فعال محیط زیستی کشور تاکید کرد: تمامی تشکلهای محیط زیستی کشور نسبت به واگذاری 35 میلیون متر مکعب از زمینها و بهرهبرداری یا فروش آنها واکنش نشان دادهاند و ایستادگی خواهند کرد؛ واگذاری و فروش زمینهای حاشیه آزادراه تهران ـ شمال یکی از خط قرمز تشکلها محسوب میشود.
به گفته امیرزاده، تمامی تشکلهای محیط زیستی در روزهای اخیر نسبت به سخنان رئیس بنیاد مستضعفان و واگذاری یا بهرهبرداری آن واکنش نشان دادهاند.
نابودی اکوسیستم منطقه با واگذاری زمینهای حاشیه آزادراه تهران ـ شمال
وی با بیان اینکه اصل ساخت این آزادراه اشتباه بوده است، توضیح داد: آزادراه تهران ـ شمال چه در زمان احداث و چه در زمان بهرهبرداری به محیط زیست شکننده شمال کشور آسیب میزند اما کارهایی همانند واگذاری و فروش زمینهای حاشیه آن نیز، تمام اکوسیستم این منطقه را نابود خواهد کرد.
این فعال محیط زیستی کشور خاطرنشان کرد: همان ایام که آقای هاشمی کلنگ آزادراه تهران ـ شمال را بر زمین زد، بسیاری از تشکلهای محیط زیستی گلایههای کارشناسی خود مبنی بر عبور آزادراه از محیطهای حفاظت شده را اعلام کردند که این دغدغهها و راهنماییها اینبار نیز در زمینه واگذاری اراضی حاشیه و بهرهبرداری از آن ادامه دارد.
امیرزاده به برخی اظهارات کارشناسان سازمان جنگلها اشاره کرد و افزود: برخی کارشناسان اذعان دارند که در گذشته سازمان محیط زیست، سازمان جنگلها و تشکلهای محیطزیستی نسبت به مسائل پیش روی آزادراه حساسیت داشتند و حتی در مقابل مصوبهای که برای واگذاری زمینهای حاشیه آزادراه تصویب شده بود، ایستادگی کردند.
وی یادآور شد: طبق مصوبه آن ایام، قرار شده بود که دولت بابت حق و حقوق پیمانکاران به واگذاری زمینهای حاشیه آزادراه بپردازد که سازمان محیط زیست، سازمان جنگلها و از همه مهمتر تشکلها در مقابل آن ایستادگی کردند و دولت سازندگی نیز از برنامههای خود عقب کشید و تاکید کرد که دستمزد پیمانکار را پرداخت میکند.
این فعال محیط زیستی کشور تصریح کرد: در هر حال نباید این آسیب جدی، محیط زیست کشور را به مخاطره اندازد و باعث نابودی ریههای این سرزمین شود و در این رابطه نیز مسئولان ذیربط باید ضمن توجه به قانون در فکر محیط زیست کشور هم باشند.
امیرزاده تاکید کرد: اگر خدایی ناکرده قرار باشد که اراضی حاشیه آزادراده تهران ـ شمال واگذار شود، ما و تمامی فعالان محیط زیستی نسبت به آن حساس خواهیم بود ضمن اینکه بدنه سازمان محیط زیست، سازمان جنگلها و دانشگاهیان نیز نسبت به این مسئله مطرح شده دغدغه خواهند داشت.
واگذاری و بهرهبرداری از زمینهای حاشیه آزادراه و ورود زمینخواران
وی با بیان اینکه در صورت بیتوجهی دولت به مطالبات زیست محیطی باید منتظر نابودی جنگلهای هیرکانی کشور باشیم، گفت: اولاً که با احداث این آزادراه تمامی اکوسیستم این منطقه دو تکه شده و شکاف خورده است و دیگر اینکه با عملیاتی شدن طرح واگذاری زمینها به پیمانکار باید منتظر ویلاسازی، جادهسازی، احداث رستوران، گسترش زمینخواری و نابودی جنگلها باشیم.
جنگلهای هیرکانی به مثابه ریه در اندام طبیعی
این فعال محیط زیستی کشور با اشاره به اینکه در صورت واگذاری و بهرهبرداری از اراضی و فروش زمینهای حاشیه آزادراه تهران ـ شمال، تمامی جنگلهای هیرکانی نابود میشود، تصریح کرد: جنگلهای هیرکانی ریه این کشور هستند و منبع آب و تلطیف دمای این کشور محسوب میشوند؛ این جنگلها تنها اندوخته گیاهی به شمار میروند و بار حیاتی جمعیت 80 میلیونی و سایر موجودات را بر دوش میکشند.
امیرزاده ادامه داد: اگر قرار باشد این جنگلها را با چنین طرحهایی نابود کنیم، فقط عدهای زمینخوار و زمینباز در آینده منتفع خواهند شد؛ واگذاری و سپس فروش زمینها به مثابه فروش اندامهای حیاتی سرزمین عزیزمان به یک عده پیمانکار است و باید دقت لازم را در این زمینه داشت.
این فعال محیط زیستی کشور تاکید کرد: واگذاری اراضی اطراف آزادراه تهران ـ شمال و بهرهبرداری از آن برای پیمانکار، بهعنوان بزرگترین خبط محیط زیستی کشور محسوب میشود.
امیرزاده با بیان اینکه این آزادراه با وجود نظر منفی برخی تشکلهای زیست محیطی ساخته شد و تا این مرحله پیش رفته است، گفت: حالا در ادامه راه ساخت این آزادراه بزرگ، یا دولت پول ساخت را در اختیار دارد و با آن ادامه میدهد یا اینکه اگر سرمایه لازم را ندارد چه نیازی به واگذاری و نابودی منابع طبیعی و اندام طبیعی کشور وجود دارد!
بیفایده بودن واگذاری زمینهای حاشیه آزادراه برای محیط زیست کشور
وی افزود: تاوان نبود منابع مادی را نباید اندامهای طبیعی سرزمین بدهند بنابراین واگذاری و بهرهبرداری از اراضی هیچ فایدهای برای محیط زیست کشور بهدنبال ندارد.
این فعال محیط زیستی کشور به صحبتهای اخیر حسن روحانی مبنی بر خوب بودن محیط زیست اشاره کرد و گفت: رئیس جمهور بر خوب بودن محیط زیست اذعان کرده در صورتی که باید تاکید کرد که محیط زیست فقط با حرف و صحبت مناسب نمیشود بلکه باید آن را حفظ کرد.
تاثیرات جنگلهای هیرکانی در منابع آبی کشور
به گفته امیرزاده، جنگلهای هیرکانی کشور که در صورت واگذاری و بهرهبرداری زمینهای آزادراه تهران ـ شمال به خطر میافتند، حدود 3 تا 4 میلیارد متر مکعب آب را تامین میکنند و به نوعی سد طبیعی در داخل کشور محسوب میشوند.
وی اظهار کرد: در حال حاضر همه تشکلهای محیط زیستی از رویکرد مسئولان ذیربط به واگذاری و بهرهبرداری اراضی حاشیه بزرگراه به پیمانکار، معترض هستند و این اتحاد برای ممانعت از این برنامه وجود دارد.
این فعال محیط زیستی کشور تصریح کرد: شورای هماهنگی تشکلها در اسفند ماه در تهران برگزار میشود که مهمترین نکته آن بر روی مسئله واگذاری زمینهای حاشیه آزادراه و بهرهبرداری نامناسب از آن است.
امیرزاده، جنگلهای هیرکانی را ریه کشور دانست و خطاب به مسئولان ذیربط اظهار کرد: آیا باید زمینها و جنگلها را برای پول پیمانکار به فروش برسانیم؛ چرا مسئولان نظرات کارشناسان و فعالان محیط زیست را جویا نمیشوند.
وی تاکید کرد: واگذاری و بهرهبرداری از 35 میلیون مترمکعب از زمینهای حاشیه آزادراه به پیمانکار، با هیچ عقل و منطقی سازگاری ندارد؛ مطمئنم که خِرَد در سطح بالای مدیریتی کشورمان وجود دارد و جلوی چنین خبط و ایرادی گرفته خواهد شد.
این فعال محیط زیستی کشور درباره اینکه با وگذاری و بهرهبرداری از زمینهای حاشیه آزادراه چه میزانی از محیط زیست مناطق تهران و شمال نابود میشود، گفت: اصل این آزادراه باعث ایجاد شکاف بزرگ محیط زیستی شده است و پهنه زیستی را دو تکه کرد اما واگذاری و بهرهبرداری از حاشیه جاده آزادراه باعث مشکلات به مراتب جدیتری برای اکوسیستم میشود.
ورود زمینخواران در صورت واگذاری و فروش زمینهای حاشیه آزادراه
امیرزاده اظهار کرد: در صورت بهرهبرداری از زمینهای حاشیه آزادراه برای ویلاسازی، رستوران، اجرای خدمات، جادهسازی و ... پای زمینخواران نیز باز خواهد شد و مشکلاتی برای اکوسیستم کشور ایجاد میشود.
وی ادامه داد: تمامی رسانهها و تشکلهای زیست محیطی باید نسبت به مسائل پیش آمده و صحبتهای مطرح شده هوشیار باشند و در مقابل چنین برنامهای واکنش نشان دهند و در ضمن نظام تصمیمگیری نیز باید به نظرات علمی کارشناسان گوش فرا دهد.
این فعال محیط زیستی کشور تاکید کرد: در صورت واگذاری و بهرهبرداری از زمینهای اطراف آزادراه شاهد بروز خطر جدی برای حیات زیستی سرزمینمان خواهیم بود.
امیرزاده توضیح داد: مسئولان ذیربط اگر منابع مالی و پول لازم برای ساخت آزادراه تهران ـ شمال را ندارند، لااقل ریه و اندام حیاتی سرزمین را به فروش نرسانند.
وی افزود: بهتر است زمانی این آزادراه ساخته شود که پول کافی برای آن وجود داشته باشد و قرار نیست که از منابع طبیعی این هزینهها پرداخت شود؛ طبیعت بهعنوان بانک بیحساب ما نیست که از آن به پرداخت بدهیها بپردازیم.
این فعال محیط زیستی کشور با بیان اینکه نباید با جنگلهای هیرکانی کشور به شوخی پرداخت، گفت: جنگلهای هیرکانی بزرگترین سد طبیعی کشور است و در کاهش یا تلطیف دما نقش قابل توجهی دارد ضمن اینکه امکان توریست محوری را برای ایران بهدنبال دارد و باید همه در حفظ آن کوشا باشیم.
وجود 1.9 دهم میلیون هکتار جنگلهای هیرکانی در کشور
امیرزاده تصریح کرد: در حال حاضر 1.9 دهم میلیون هکتار جنگلهای هیرکانی در کشور وجود دارد که یک جنگل ضعیف محسوب میشود و همانند بیماریست که نیاز به تیمار و مراقبت دارد بنابراین باید در حراست از آن گام برداریم.
وی افزود: بخش عمدهای از این جنگلهای هیرکانی در شمال کشور وجود دارد که گونههای گیاهی زیادی را در خود جای داده است و حتی در بسیاری از نقاط دنیا چنین طبیعت منحصربهفردی وجود ندارد.
موضع روسای سازمان محیط زیست کشور نسبت به آزادراه تهران ـ شمال
این فعال محیط زیستی کشور با اشاره به موضع روسای سازمان محیط زیست نسبت به آزادراه تهران ـ شمال و واگذاری زمینهای حاشیه آن به پیمانکار گفت: به عنوان نمونه خانم معصومه ابتکار در زمان حضور خود مخالف اصل ساخت این آزادراه بود و بر حفظ اراضی حاشیه جاده هم تاکید داشت اما رویکرد این روزهای سازمان به نوعی ارتجاعی است.
امیرزاده تصریح کرد: سازمان محیط زیست در حال حاضر ضعیف شده است و ما آقای عیسی کلانتری را شخصی محیط زیستی نمیدانیم.
کلانتری در تیم مقابل سازمان محیط زیست
وی افزود: در هر پروژهای که سازمان محیط زیست با سازمان و وزارتخانهای دیگر روبهرو شد، کلانتری در تیم مقابل محیط زیست به ایفای نقش پرداخت و باید در جستجوی دفاع او از این سازمان باشیم.
این فعال محیط زیستی کشور گفت: به کلانتری و واکنشهای او امیدی نداریم و اگر نیروی کافی داشته باشیم باید جلوی این فرد را بگیریم.
امیرزاده اظهار کرد: از دیدگاه آقای کلانتری برخی فعالیتها مانند واگذاری و بهرهبرداری از اراضی حاشیه آزادراه هیچ ایرادی ندارد چرا که یک واژه توسعه پایدار را هم به آن میچسباند و نسبت به بسیاری برنامهها نیز سکوت پیشه میکند.
وی تاکید کرد: سازمان محیط زیست کشور باید نسبت به واگذاری و فروش اراضی زمینیهای اطراف آزادراه تهران ـ شمال موضع بگیرد و نسبت به آن غیرت نشان دهد چرا که بخشی از زمینهای مناطق چهارگانه سازمان در این مناطق قرار دارد و باید به آن توجه شود.
گفتنی است، محمد سعیدیکیا؛ رئیس بنیاد مستضعفان چندی قبل گفته بود: قرار بر این است که دولت حدود 35 میلیون مترمربع از اراضی مجاور آزادراه تهران ـ شمال را به بنیاد واگذار کند و اگر کسی بخواهد از این اراضی استفاده کند، بنیاد باید اجازه بهرهبرداری را بدهد.
نوشتن دیدگاه