کد خبر: 47060
منتشر شده در جمعه, 11 خرداد 1397 18:27
به گزارش مشرق، یک روزنامه روس به نقل از «یک منبع بلندپایه در وزارت امور خارجه فرانسه» نوشته پاریس آماده آغاز مذاکرات با تهران بر سر یک توافق جدید بعد از خروج آمریکا از توافق هستهای برجام است. روزنامه «ایزوستیا» (نقلشده در ایتارتاس) نوشته کمیته امور خارجی، دفاعی و نیروی مسلح سنای فرانسه این موضوع...
به گزارش مشرق، یک روزنامه روس به نقل از «یک منبع بلندپایه در وزارت امور خارجه فرانسه» نوشته پاریس آماده آغاز مذاکرات با تهران بر سر یک توافق جدید بعد از خروج آمریکا از توافق هستهای برجام است.
روزنامه «ایزوستیا» (نقلشده در ایتارتاس) نوشته کمیته امور خارجی، دفاعی و نیروی مسلح سنای فرانسه این موضوع را تأیید کرده و اضافه کرده پاریس احتمال امضای توافقی جدید با ایران و خروج از «برنامه جامع اقدام مشترک» (برجام) را بررسی میکند.
این روزنامه نوشته «امانوئل ماکرون»، رئیسجمهور فرانسه در جریان دیدار اخیرش با «ولادیمیر پوتین»، رئیسجمهور روسیه با او درباره حفظ برجام و در عین حال، تدوین سندی جدید که به امضای همه طرفهای توافق، از جمله آمریکا برسد رایزنی کرده است. ماکرون در دیدار با «دونالد ترامپ»، رئیسجمهور آمریکا هم این موضوع را مطرح کرده است.
به نوشته روزنامه روس، سند جدید بایستی تمامی موارد اضافه بر موضوع هستهای که محل نگرانی مشارکتکنندگان در توافق است را شامل شود.
منبع مورد استناد «ایزوستیا» میگوید: «علاوه بر موضوع سلاحهای هستهای ما درباره فعالیتهای ایران در حوزه موشکهای بالستیک و حضور نظامی روزافزون آن در خاورمیانه هم نگرانی داریم. به همین دلیل است که مایل به آغاز یک فرایند مذاکرهای جهانی و جامع با تهران هستیم.»
این منبع اضافه کرد: «میخواهیم ایران این را درک کرده و بپذیرد که لازم است با یکدیگر عمل کنیم.»
یک منبع در سنای فرانسه هم ضمن تأیید این موضوع گفته امانوئل ماکرون به دنبال گرد هم آوردن طرفهای فعلی و سابق برجام دور میز مذاکره و تلاش برای حصول یک توافق جدید و «اصلاحشده» با تهران است.
«رابرت دل پیچیا»، معاون کمیته امور خارجه، دفاعی و نیروهای مسلح سنای فرانسه گفت: «نیت رئیسجمهور این است که فرانسه ممکن است از توافق فعلی با ایران خارج شود، اما فقط به این دلیل که مذاکراتی بر سر سند جدید و کاملتر را آغاز کند.»
«برنامه جامع اقدام مشترک» یا برجام، تیرماه سال ۱۳۹۴ میان ایران و پنج کشور عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل (آمریکا، فرانسه، انگلیس، روسیه و چین) به علاوه آلمان (موسوم به گروه ۱+۵) حاصل شد.
دولت آمریکا از نخستین روزهای اجرایی شدن این توافق، کارشکنیها در اجرای آن و تلاش برای کاستن از مزایای اقتصادی ایران از آن را آغاز کرد. با روی کار آمدن «دونالد ترامپ» به عنوان رئیسجمهور آمریکا این کارشکنیها شدت گرفت و او بارها تهدید کرد کشورش را از توافق هستهای خارج خواهد کرد.
ترامپ سرانجام سهشنبه ۸ می (۱۸ اردیبهشتماه) به طور یکجانبه آمریکا را از برجام خارج کرد و فرمانی را برای بازگرداندن تحریمها علیه ایران پس از دورههای زمانی ۹۰ و ۱۸۰ روزه امضا کرد.
فرانسه بعد از روی کار آمدن «دونالد ترامپ» و تهدیدهای تُند او درباره خارج کردن آمریکا از توافق هستهای «برجام» رهبری فشارهای اروپا علیه برنامه موشکی و فعالیتهای منطقهای ایران را به عهده داشته است.
«امانوئل ماکرون» اولین رئیس یک کشور اروپایی بود که شهریورماه سال گذشته بعد از مواضع ترامپ ضد توافق هستهای، بحث «توافق مکمل برجام» با ایران، در زمینه برنامه موشکی این کشور را به میان آورد.
او در جریان سفرش به واشنگتن، قبل از خروج آمریکا از برجام از طرح فرانسه برای رسیدن به یک توافق «جامعتر» با ایران با ۴ محور رونمایی کرد. محورهای طرح فرانسوی را اجرای مفاد توافق فعلی برجام، گسترش مفاد آن به بعد از سال ۲۰۲۵، فشار بر برنامه موشکی ایران و مهار نفوذ منطقهای ایران در منطقه را تشکیل میداد.
نوشتن دیدگاه