کد خبر: 27808
منتشر شده در جمعه, 10 آذر 1396 10:17
قم - رئیس موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) با اشاره به خدمات ماندگار علامه طباطبایی، گفت: ایشان تحول زیادی در تحقیقات فقهی و قرآنی در حوزه ایجاد کرد. به گزارش خبرنگار مهر، آیتالله محمدتقی مصباح یزدی شامگاه پنجشنبه در گردهمایی استادان موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) که در دارالقرآن علامه...
قم - رئیس موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) با اشاره به خدمات ماندگار علامه طباطبایی، گفت: ایشان تحول زیادی در تحقیقات فقهی و قرآنی در حوزه ایجاد کرد.
به گزارش خبرنگار مهر، آیتالله محمدتقی مصباح یزدی شامگاه پنجشنبه در گردهمایی استادان موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) که در دارالقرآن علامه طباطبایی برگزار شد، اظهار داشت: در میان علمای اسلامی اشخاصی به جامعیت علامه طباطبایی را کمتر سراغ داریم.
وی با بیان اینکه علامه طباطبایی در همه رشتههای علمی دوره خویش دارای احاطه زیادی بود، افزود: بارزترین خدمات این مفسر قران کریم فعالیتهای قرآنی به ویژه در تفسیر قرآن بوده است البته سایر ویژگیهای ایشان نیز محتاج مباحث طولانی است.
عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم اضافه کرد: پیامبر(ص) نسبت به قرآن اهتمام خاصی داشتند و از ویژگیهای ایشان که در قرآن نیز آمده است علاقه شدیدشان به هدایت مردم بود و حتی وقتی سنگ به وی میزدند برای کردم دعا میکردند.
قرآن در جامعه ما مهجور است
وی با بیان اینکه شبهات شیطانی زیادی در دنیای امروز منتشر میشود که فرزندان ما را تحت تأثیر قرار داده است، افزود: آیا ما جزء کسانی نیستیم که به مهجور بودن قرآن کمک کرده و یا حق قرآن را به درستی ادا نکردهایم.
آیت الله مصباح یزدی گفت: برخی از ما حتی در بیان مطالب دینی خود سراغ یک روایتی که سند آن محل شک است رفتهایم ولی سراغ آیه یا آیاتی که در همان موضوع صراحت داشته است نرفتهایم که از مصادیق مهجور قرار دادن قرآن است.
وی افزود: کمتر فردی مانند علامه طباطبایی را سراغ داریم که در جهت رفع مهجوریت قرآن فعالیت و تلاش علمی زیادی کردند و در این مسیر کوتاهی نکرد.
رئیس موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) با بیان اینکه علامه در فهم و عمل به قرآن کوتاهی نداشت، اظهار داشت: آیات زیادی در قرآن داریم که لفظ آن را به خوبی خوانده و صوت و لحن و ادغام آن را رعایت کرده و درس هم میدهیم اما گویا این آیات برای عمل نازل نشده است.
وی اضافه کرد: اگر بخواهیم قرآن از مهجوریت بیرون بیاید باید برای فهم و عمل خودمان و دیگران از قرآن کار کنیم که البته کار آسانی نیست.
برای اداره جامعه نیاز به نظر دین داریم
آیت الله مصباح یزدی با اشاره به استفاده علامه از قرآن برای پاسخ به مسائل پیچیده ادامه داد: در این عصر به خصوص ما برای مدیریت اجتماعی و اداره جامعه نیاز به نظر دین داریم.
وی افزود: خداوند امام را مبعوث فرمود و تحول سیاسی و اجتماعی در کشور به وجود آمد و ایشان در دروس خود اهتمام داشتند تا گریزی به مسائل روز و بحث ولایت فقیه بزنند.
استاد حوزه علمیه قم بیان کرد: امام ابتدا در زمینه حکومت اسلامی و اثبات ولایت فقیه یک کار علمی و فرهنگی کردند تا انقلاب به پیروزی رسید و افرادی بعداً متوجه شدند که انتخاب موضوع ولایت فقیه و موضعگیریهای امام در درسها بیجهت نبوده است.
وی اظهار داشت: علامه طباطبایی تحولی در تحقیقات علمی و فقهی حوزه و روحانیت کرد زیرا معمولاً وقتی راجع به ولایت فقیه بحث میشود چند روایت مطرح میشود که باز هم از دید برخی از بزرگان، ولایت فقیه از آن اثبات نمیشود.
آیت الله مصباح یزدی اضافه کرد: اگر به نظر علامه طباطبایی در مورد بحث ولایت فقیه نگاه کنیم میبینیم ایشان بدون اینکه روایتی را ذکر کنند ابتدا یک مقدمه از قرآن میآوردند و از طریق ضرورت مدیریت بحث ولایت فقیه را اثبات میکنند.
وی ادامه داد: اینکه یک مجموعه از انسانها برای رسیدن به هدفشان نیازمند یک مدیر هستند یک امر فطری است.
عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم ادامه داد: تجارب تاریخی نیز نشان داده هر جا مردمی مدیریت درستی داشتهاند به اهداف خود رسیده ولی در جایی که مدیریت صحیح نبوده لغزشها و سقوطها و عقبگردها ایجاد شده که نمونه آن در صدر اسلام رخ داد.
وی اظهار کرد: پیامبر(ص) اگر برای چند روز هم در مدینه نبودند جانشین برای خود انتخاب میفرمود و با این حال آیا ممکن است چنین پیامبری که خواهان سعادت دنیا و آخرت بشریت است فکری برای بعد از خود و جانشین نمودن اهل بیت(ع) نکرده و سکوت کرده باشد.
علامه طباطبایی در بحث ولایت فقیه دوراندیشی داشتهاند
آیت الله مصباح یزدی ادامه داد: مرحوم علامه در بحث ولایت فقیه دوراندیشی و تیزبینی داشتهاند و مباحث دقیقی را طرح فرموده است.
وی افزود: از دید علامه تنها فقاهت برای ولی فقیه کافی نیست و معتقد است که باید تقوا و تدبیر وی هم از دیگران بیشتر باشد و مجموع برایند این صفات است که فردی را برای ولایت فقیه تقدم میدارد.
استاد حوزه علمیه قم گفت: مرز در جامعه اسلامی، اعتقاد است؛ جامعه اسلامی جامعه واحدی است که مرز آن اعتقاد به خدا است.
وی افزود: قبل از این که کلامی از انقلاب بر زبان هیچ عالمی آمده باشد و کسی درباره حکومت اسلامی طرحی داده و در صدد اجرا باشد علامه در این زمینه مطالب عمیقی را بیان کرده است و این کتاب وی نیز کتاب برگزیده سال حتی در آن دوره شد.
آیت الله مصباح یزدی اظهار کرد: علامه نه تنها تفسیر و علوم قرآنی را زنده کرد بلکه راه و روش استفاده از قرآن را برای حل همه نیازمندیهای اجتماعی ارائه و تأکید فرمودند که همه شئون در اسلام، اجتماعی است.
نوشتن دیدگاه