کد خبر: 9796
منتشر شده در دوشنبه, 11 ارديبهشت 1396 17:08
اگر اهل سياست نيستيد، كمي تحمل كنيد تا اين توده هواي پرفشار بيايد و برود و بركاتش باقي بماند اما اگر پيگير اخبار و جريانهاي سياسي هستيد، اين يادداشت به كارتان ميآيد تا بدانيد در چه بحثهايي شركت كنيد و چطور از بحثهاي سياسي كه اين روزها لاجرم در هر مكان و زماني ممكن است دربگيرد،...
اگر اهل سياست نيستيد، كمي تحمل كنيد تا اين توده هواي پرفشار بيايد و برود و بركاتش باقي بماند اما اگر پيگير اخبار و جريانهاي سياسي هستيد، اين يادداشت به كارتان ميآيد تا بدانيد در چه بحثهايي شركت كنيد و چطور از بحثهاي سياسي كه اين روزها لاجرم در هر مكان و زماني ممكن است دربگيرد، ايمانتان را سالم از معركه به در ببريد. اما نهايتا ما هم مثل بسياري از عزيزان، شما و خودمان را به رعايت اخلاق، توصيه و دعوت ميكنيم.
بحث سياسي ممنوع نيست!
بعضيها در خانه يا محل كارشان اين قانون را ميگذارند كه «بحث سياسي ممنوع!». دليل اين تصويب يكطرفه قانون هر چه هست، ما آن را براي قانونگذار، محترم فرض ميكنيم، اما جسارتا فقط در روزهاي عادي! روزهاي منتهي به انتخابات، شوخي نيست كه بشود به اين قوانين مندرآوردي و سليقهاي پايبند بود. بايد عرصه را براي اعضاي خانواده و همكاران باز گذاشت كه اخبار و اطلاعات، شفاف و صريح، دست بهدست بچرخد و همه مطلع شوند كه چه ميگذرد و چه خواهد گذشت! البته نبايد اينطور باشد كه بعضي كارمندان، از اول وقت اداري تا پايان آن، مشغول مباحثه و تبادل اخبار باشند و خداي نكرده به نماز و ناهار و جدول حل كردنشان نرسند!
هر كسي به ميزان درك و دانستههاي خودش ميتواند در بحثهاي سياسي شركت كند و بنا بر ارزشها و آرمانهاي خود، از بحث، توشه بگيرد و بياموزد. قطعا اين آموختهها در انتخاب او اثر خواهد داشت؛ پس بهتر است با آنهايي تبادلنظر كنيد و اطلاعات بگيريد كه حتي اگر در جبهه سياسي مقابل شما هستند، مطمئن باشيد كه امانت و صداقت را رعايت ميكنند و با دروغ و فريبكاري بازيتان نميدهند.
نظرات سياسيتان را بگوييد
اگر ميخواهيد با كسي بحث سياسي كنيد، ابتدا مطمئن شويد به ميزان لازم و كافي اطلاعات داريد، بعد برويد وسط كارزار. اين نكته را از اين بابت درنظر داشته باشيد كه هيچكس دوست ندارد زير مشت و لگد طعنهها و تهمتهاي سياسي له شود يا تكهتكهشدن باورها و اعتقاداتش را ببيند (بالاخص اين روزها كه ميبينيد عاشورا، آموزههاي حركت امامحسين(ع)، صلح امامحسن(ع) و خيلي چيزهاي ديگر هم دستمايه بازيهاي سياسي قرار ميگيرند). پس يا وارد بحث نشويد، يا با دست پر به ميدان برويد! آنوقت اگر 3-2 تا مشت هم خورديد، زياد دردتان نميگيرد. نفسي تازه ميكنيد و دوباره به دفاع ميپردازيد. يادتان باشد هر كدام از جريانهاي سياسي مختلف، معمولا نقاط ضعف مشخصي دارند كه همه طرفدارانشان (از رهبر جريان گرفته تا خردترين طرفدار كمسن و سالشان) توجيه يكساني براي آن كاستيها تحويل منتقدانشان ميدهند (چون منبع توجيهسازي تقريبا يكي است!). از قبل اين جوابها را بخوانيد و در موردشان تحقيق و مطالعه كنيد تا بدانيد كه كجا بايد قانع شويد و كجا در تحليل كم آوردهايد!
بدون سند حرف نزنيد
آسيب بسياري از بحثها، مشخص نبودن منبع و مدرك دادههاي مورداستناد طرفين است. در بحثهاي سياسي اين آسيب بهمراتب گزندهتر و مخربتر بهنظر ميرسد چون مبناي تصميمگيريها و انتخابهاي سرنوشتسازي قرار ميگيرد. هر چه دل تنگتان ميخواهد بگوييد، اما: 1) از حريم ادب خارج نشويد، 2) سند و مدركش را همانجا روي ميز بگذاريد و ارائه آن را حتي به فردا موكول نكنيد.
اگر ميخواهيد هميشه مورد اعتماد باشيد و اطرافيانتان، تحليلها و نظراتتان را صادقانه و موثق تلقي كنند، براي شركت در بحثهاي سياسي، به صرف شنيدههايتان استناد نكنيد؛ خبرهاي يك كانال تلگرامي را (كه تا ديروز جك منتشر ميكرده و حالا وارد مسائل سياسي شده است و معلوم نيست كسي آن را خريده يا في سبيلالله مشغول طرفداري از يك جناح سياسي خاص و تخريب جناحي ديگر است!) بهعنوان منبع درنظر نگيريد؛ حتي اطلاعاتش را با كسي به اشتراك نگذاريد، مگر اينكه بخواهيد در مورد صحت و سقم آن، با فرد ديگري تبادلنظر و تبادل اطلاعات كنيد.
لطفا خبرگزاريهاي آن ور آب و شبكههاي ماهوارهاي را هم از فهرست منابع موثقتان قلم بگيريد. آنها اگر دلشان براي ما ميتپيد آن طرف دنيا كنار گود نمينشستند و به مردم اين طرف دنيا نميگفتند «لنگش كن!». اگر مرد بودند ميآمدند همينجا و از داخل همين مرزها ايدهها و تحليلهايشان را به گوش مردم ميرساندند. وقتي استاد دانشگاه اين كشور، با گرفتن حقوق بيتالمال، به راحتي اعلام ميكند كه «تكتك سلولهايم ليبرال است!» و همچنان در دانشگاه به بچههايمان درس ميدهد، آن بيچارهها از چي ميترسند كه نميآيند ور دل ما، افاضه كنند؟!
الهه منطق باشيد
اگر توي خيابان زمين بخوريد، تا خانه سينهخيز ميرويد؟! در بحثهاي سياسي هم اگر از يك جايي به بعد فهميديد كه حرفهاي طرف مقابل، صحيح و منطقي است، بپذيريد و از مواضعتان كوتاه بياييد؛ نه اينكه از درون قانع بشويد اما در ظاهر بحث را ادامه بدهيد و با لجبازي و تعصب، بر حرف خودتان پافشاري كنيد. ظرفيت پذيرش حرف حق را داشته باشيد.
جوري با تعصب از مواضع جريان سياسي محبوبتان دفاع نكنيد كه حق زير سؤال برود. طوري رفتار كنيد كه ديگران بتوانند بهعنوان يك فرد منطقي حتي با تفكرات سياسي مخالف خودشان، با شما تبادلنظر كنند و از بحث با شما بياموزند و لذت ببرند.
بياييد بدترين حالت را درنظر بگيريم: فرض كنيم شما فكر ميكنيد جريان سياسي مورد حمايتتان هميشه بهترين برنامه را داشته و در راستاي منافع كشور و مردم عمل كرده.
اگر كسي اسناد موثق برايتان آورد و ثابت كرد كه اين جناح، بر مدار حق نيست، نپذيرفتن شما چه معنا و مفهومي دارد؟ اينكه عاشق چشم و ابروي آن جناح هستيد؟ يا حق برايتان محلي از اعراب ندارد؟ يا چي؟
از همه اين حرفها گذشته، جناحهاي سياسي گوناگون، اين روزها مرزبندي مشخصي با هم ندارند (منافع مشترك، موضعگيريهاي مشابه، زد و بندهاي پشت پرده، معرفي يك كانديدا از طرف 2 جناح كاملا متفاوت و... مصاديق اين ادعاست!). جاي تعجب است كه طرفداران اين جريانها چطور و براساس كدام مباني، با همديگر زاويه ميگيرند و چنان بحث و مخالفت ميكنند كه گويا طرف مقابل هيچ بويي از حق و حقيقت نبرده است.
همهچيز را فداي نظر سياسيتان نكنيد
در بحثهاي سياسي، مراقب باشيد كه همه پلهاي پشت سرتان را خراب نكنيد. شما بايد به آغوش همان خانواده و به همان اداره برگرديد و به زندگي عادي خود ادامه دهيد؛ پس طوري حرف بزنيد كه بتوانيد بعدا توي چشم فاميل يا همكارتان نگاه كنيد.
درگير تعصب جناحي و سياسيبازي نشويد. اين جناحها چيزي از منافع خودشان را به شما نميدهند. اگر خيلي رادمرد باشند، پاي وعدههايشان ميايستند و نتايجش عايد همه مردم ميشود. خودتان را زيادي خرج جناحهاي سياسي نكنيد. قصدتان از شركت در بحثها، ضايع كردن طرف مقابل يا روكمكني نباشد.
هميشه حواستان به ايمانتان باشد كه در بازيهاي سياسي به باد فنا نرود. قبل از گفتن يا به اشتراك گذاشتن هر مطلبي، به اين فكر كنيد كه علاوه بر اين دنيا، در آخرت هم بايد پاسخگوي صحت و سقم آن باشيد و اگر كسي مطلب شما را مبناي تصميمگيري خود قرار بدهد، شما هم به اندازه همان يك تصميم ظاهرا كوچك، مسئول هستيد.
نوشتن دیدگاه