کد خبر: 58073
منتشر شده در دوشنبه, 09 مهر 1397 14:32
صادق ضیاییان روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار علمی ایرنا افزود: امسال سومین سال کم بارش در طول دوره آماری 30 سال گذشته بود، کم بارش ترین سالی که در طول دوره آماری اتفاق افتاد در سال 86 -87 با حدود 41 درصد کاهش بارش بود.وی اظهار داشت: سیستان و بلوچستان با 75 درصد بیشترین کاهش بارش را داشته است،...
صادق ضیاییان روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار علمی ایرنا افزود: امسال سومین سال کم بارش در طول دوره آماری 30 سال گذشته بود، کم بارش ترین سالی که در طول دوره آماری اتفاق افتاد در سال 86 -87 با حدود 41 درصد کاهش بارش بود.وی اظهار داشت: سیستان و بلوچستان با 75 درصد بیشترین کاهش بارش را داشته است، استان های کرمان و هرمزگان بیش از 67 درصد، فارس و کهگیلویه و بویر احمد و تا حدودی استان بوشهر بیش از 50 درصد کاهش بارش داشتند.ضیاییان ادامه داد: در مقابل استان های آذربایجان غربی با حدود 24 درصد و آذربایجان شرقی با 21 درصد بیش از نرمال بارش دریافت کردند، همچنین استان های کردستان، اردبیل، همدان، کرمانشاه، زنجان، ایلام و سمنان بارش نرمال داشتند.وی گفت: نقشه خشکسالی نشان از وقوع خشکسالی شدید تا بسیار شدید در بیشتر استان های کشور دارد که گویای شرایط بحرانی منابع آب است. با توجه به پیشبینی بارش بیش از نرمال در حوضه رشته کوه هندوکش افغانستان و به دلیل اینکه بخش قابل توجهی از منابع آب استان سیستان و بلوچستان وابسته به وضعیت بارش خارج از کشور است، بنابراین ترمیم منابع آب استان در سالجاری به مقدار زیاد بستگی به تلاش ها در دریافت حقابه از هیرمند دارد.
***افزایش 1.3 درجه ای دما مدیر مرکز ملی خشکسالی سازمان هواشناسی گفت: وضعیت دمایی نیز به گونه ای بود که از ابتدای سال زراعی حدود 1.3 دهم درجه سانتیگراد افزایش دما را در تمام کشور داشتیم به نحوی که تقربیا بیشتر استان ها افزایش دما داشتند.وی افزود: بررسی های خشکسالی هواشناسی که ترکیبی از بارش، تبخیر و تعرق است نشان می دهد در بازه کوتاه مدت یک ساله بخش های مختلفی از کشور که عمدتا نیمه جنوبی، نیمه شرقی و تا حدودی مرکز کشور درگیر خشکسالی های بسیار شدید بودند.ضیاییان با بیان اینکه حدود 92 درصد از مساحت کشور با درجات مختلف خشکسالی مواجه بودند گفت: حدود 7.2 دهم درصد مساحت کشور خشکسالی خفیف ، 19 درصد خشکسالی متوسط، 21.2 دهم درصد خشکسالی شدید و 46.2 دهم درصد مساحت کشور خشکسالی بسیار شدید داشتند و فقط 8 درصد از مساحت کشور در حد نرمال بوده است.وی اظهار داشت: اگر خشکسالی بلند مدت 120 ماهه را نیز بررسی کنیم می بینیم حدود 98 درصد از مساحت کشور را درجات مختلف خشکسالی در برگرفته است.
*** تاثیرات خشکسالی بر منابع آبی کشور وی گفت: تاثیر خشکسالی 120 ماهه بیشتر بر روی منابع آبی نشان داده می شود، وقتی می بینیم که 98 درصد مساحت کشور را شدت مختلف خشکسالی در بر گرفته نشان می دهد که منابع آبی ما به شدت در خطر است چون وقتی یک سال کم آب داشته باشیم نمی آییم فعالیت ها را کم کنیم بنابراین از همان ذخایر آبی موجود استفاده می کنیم ، سال دوم و سوم نیز به همین روال پیش می رویم.مدیر مرکز ملی خشکسالی سازمان هواشناسی تاکید کرد: ذخایر موجود بالاخره تمام شدنی هستند بنابراین وضعیت موجود ذخایر نشان می دهد که ما از ذخایر و منابع آبی خود چقدر و چگونه استفاده کرده ایم.
*** بارش نرمال در پاییز ضیاییان گفت: البته انتظار داریم بارش در فصل پاییز به خصوص در دو ماه مهر و آبان در حد نرمال باشد اما باید بدانیم که کمبود آبی را جبران نمی کند.وی افزود: پیش بینی ها نشان می دهد بارش در فصل پاییز در بخش هایی از شمال غرب کشور و زاگرس تا حدودی بیش از نرمال باشد اما کمبود بارش های 10 ساله گذشته را جبران نمی کند.مدیر مرکز ملی خشکسالی سازمان هواشناسی گفت: از سوی دیگر پیش بینی ما این است که فصل پاییز حدود نیم تا یک درجه سانتی گراد افزایش دما را در بیشتر نقاط کشور داشته باشیم، در مناطق شرقی کشور انتظار افزایش دما به بیش از یک درجه را نیز داریم.
*** تاثیر افزایش دما در کشاورزی وی اظهار داشت: افزایش نیم تا یک درجه ای دما در نیمه شمالی و غرب کشور و افزایش یک تا دو درجه ای در شرق کشور قطعا بر کشاورزی تاثیر خواهد گذاشت.ضیاییان گفت: کشاورزی مباحث پیچیده ای است و کاهش بارش و افزایش دما بر روی کشت دیم و آبی تاثیرات متفاوتی دارد بنابراین نمی شود یک نسخه کلی پیچید اما تنها نقطه امید همان بارش های نرمال و بیش از نرمال در شمال غرب و مناطق شمالی کشور است اما باز هم تاکید می کنم که کمبود بارش 10 ساله را جبران نمی کند.
*** وضعیت بارش ضیاییان گفت: ارتفاع بارش سال زراعی یعنی از اول مهر 1396 تا پایان شهریور 1397 در کشور به 165.8ملیمتر رسید، این در حالی است که بارش دوره بلند مدت 232.4 و سال گذشته 212.3 میلیمتر بوده است. بر این اساس بارش سال زراعی 97-1396 به ترتیب 28.7 و 21.9 درصد نسبت به بلندمدت و سال گذشته کاهش داشته است. وی افزود: در سال زراعی گذشته، 22 استان بارش کمتر از نرمال را تجربه کردهاند، 7 استان دارای بارش نرمال و فقط دو استان آذربایجان غربی و شرقی بارش بیش از نرمال داشته اند. بیشترین کاهش نسبی بارش به ترتیب در استان های سیستان و بلوچستان، کرمان، هرمزگان، فارس و کهگیلویه و بویراحمد به ترتیب با 75، 67.3، 67، 56 و 53 درصد نسبت به دوره مشابه بلندمدت رخ داده است؛ این در حالی است که مقدار کاهش در استان های کهگیلویه و بویراحمد 295، چهارمحال و بختیاری 267، گیلان 254، فارس 168.6، مازندران 146.4، بوشهر 125، هرمزگان 120 و خوزستان 107 میلیمتر است. به گفته وی بیشترین کاهش بارش در حوضه های آبریز خلیج فارس و دریای خزر رخ داد. مدیر مرکز ملی خشکسالی سازمان هواشناسی افزود: انتظار میرود بیشترین افزایش بارش فصل پاییز در دو ماه مهر و آبان و در نواحی غربی و شمالی کشور رخ دهد. کاهش بارش از اواخر آذر تا دی وجود دارد اما دوباره شاهد فعالیت سامانه های بارشی به ویژه در عرضهای جنوبیتر کشور در ماههای پایانی سال خواهیم بود. در مجموع بارش کشور در6 ماهه دوم سال در حد نرمال است اما توزیع ماهانه آن همگون نیست. وی گفت: از دی تا بهمن، با جابجایی سامانه های بارشی به عرض های جنوبی احتمال ناهنجاری منفی دما در این مدت در بخش هایی از جنوب کشور وجود دارد.علمی 9014**1440
انتهای پیام /*
نوشتن دیدگاه