کد خبر: 26926
منتشر شده در چهارشنبه, 08 آذر 1396 16:41
استادان ایرانشناسی و شرق شناسی دانشگاههای ورشو و کراکف لهستان در دیداری با معاونان بنیاد سعدی گزارشی از وضعیت کرسیهای زبان فارسی در دانشگاههای این کشور ارائه کردند. به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از روابط عمومی بنیاد سعدی، این استادان و پژوهشگران که به مناسبت هفتادمین سالگرد ورود مهاجران لهستانی...
استادان ایرانشناسی و شرق شناسی دانشگاههای ورشو و کراکف لهستان در دیداری با معاونان بنیاد سعدی گزارشی از وضعیت کرسیهای زبان فارسی در دانشگاههای این کشور ارائه کردند.
به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از روابط عمومی بنیاد سعدی، این استادان و پژوهشگران که به مناسبت هفتادمین سالگرد ورود مهاجران لهستانی به ایران، به کشورمان سفر کرده بودند، در سلسله نشستهای ایرانشناسی و زبان فارسی در بنیاد سعدی و دانشگاه تهران، حضور یافتند.
در این نشست که فرهاد پالیزدار، معاون امور بین الملل و کارشناسان بنیاد سعدی، مسئول کرسی ایرانشناسی دانشگاه تهران، استادان ایرانشناسی و شرق شناسی دانشگاههای ورشو و کراکف درکشور لهستان حضور داشتند، در خصوص مشکلات تدریس زبان فارسی در دانشگاههای لهستان، منابع درسی مورد نیاز و زمینههای همکاری دو جانبه دانشگاههای لهستان با بنیاد سعدی بحث و تبادل نظر صورت گرفت.
آنا کراسنوولسکا، ایرانشناس شهیر لهستانی و استاد دانشگاه کراکف، در خصوص تاسیس رشته ایرانشناسی در این دانشگاه گفت: یکی از قدیمیترین گروههای ایرانشناسی در منطقه اروپای مرکزی در این دانشگاه بوده است. بعد از جنگ جهانی دوم این رشته استقلال خود را پیدا کرد و کرسی زبانهای شرقی در این دانشگاه تاسیس شد. البته در قرن نوزدهم افرادی بودند که ادبیات فارسی درس میدادند اما به صورت منظم نبود.
وی در ادامه با اشاره به آنکه در این دانشگاه مطالعات زبانشناختی در زمینه زبانهای هند و اروپایی بسیار قوی است، افزود: در حال حاضر ایرانشناسی در دانشگاه ما سه مقطع کارشناسی، ارشد و دکترا دارد که در دو مقطع اول حدود ۵۰ نفر و در مقطع دکترا ۵ الی ۶ نفر پذیرش میشوند. شرط اصلی ما برای ورود به دوره بعدی آموزش زبان است. در رشته ایرانشناسی، دانشجویان خود را با تاریخ، فرهنگ و ادیان ایران آشنا میکنیم و تلاش ما بر آن است تا دانشجویان ما نه تنها زبان فارسی را یاد بگیرند بلکه از تمدن ایران نیز چیزهایی بیاموزند.
ماتئوش کواگیش، استاد دانشگاه ورشو و متخصص زبانهای فارسی میانه، پهلوی و پشتو نیز در خصوص منابع مورد نیاز برای تدریس زبان فارسی در لهستان گفت: طی این سالها وقتی با دانشجویان از دستور زبان فارسی صحبت میکنم، متوجه شدم که به زبان انگلیسی یا لهستانی که ویژه دانشجویانی که آشنایی با زبان فارسی ندارند، هیچ منبعی نداریم و امیدوارم بنیاد سعدی بتواند در این زمینه به ما کمک کند.
وی در ادامه افزود: مسئله ای که میتواند بسیار به دانشجویان ما کمک کند، ایجاد یک امتحان جامع و مرکزی مانند TOEFL و یا IELTS انگلیسی است تا این دانشجویان نسبت به سطح زبانی خود آگاه شوند.
استانسیواو یاشکوسکی از دیگر استادان این نشست که در دانشگاه ورشو تدریس میکند نیز در خصوص مشکلات تدریس زبان فارسی در لهستان گفت: یکی از مسائل ما این است که با توجه به تفاوت زبان گفتار و نوشتار در فارسی دانشجویان به راحتی نمیتوانند زبان گفتار در فارسی را یاد بگیرند. همچنین منابع درسی ادبیات کلاسیک و تاریخی برای دانشجویان سطح عالی زبان فارسی بسیار سخت است. ادبیات ایران با زبان عامیانه بسیار تفاوت دارد که درک این تفاوتها برای دانشجویان آسان نیست.
وی در ادامه گفت: یکی از دغدغههای ما در این رشته، فراموش شدن کار پژوهشی بر روی متون قدیمی و کلاسیک ادبیات ایران است. در قدیم آموزش زبان فارسی در رشته ایرانشناسی در ادبیات کلاسیک تمرکز داشت و اکنون در تدریس زبان گفتار و فکر میکنم باید یک تعادلی ایجاد شود.
رناتاروسک کوالسکا، مترجم زبان فارسی و استاد دانشگاه کراکف نیز به تدوین کتابی در خصوص متدولوژی تدریس زبان فارسی در این دانشگاه اشاره و تاکید کرد برای تدوین نهایی آن به نظرات کارشناسان بنیاد سعدی نیاز است.
ایونانویتسکا مترجم شهیر لهستانی نیز با اشاره به آنکه در دانشگاه ورشو پژوهشهای بسیاری در زمینه ادبیات فارسی صورت میگیرد، ابراز امیدواری کرد با ارتباط و تعامل با بنیاد سعدی، این دانشگاه بتواند ضمن در اختیار داشتن کتابهای این بنیاد، فعالیتهای خود را گسترش دهد.
در بخش دیگری از این نشست، شهیدی، مسئول گروه ایرانشناسی در دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه تهران نیز با اشاره به آنکه لازم است به رشته ایرانشناسی توجه جدی شود، گفت: ما تجربیات موفقی در تدریس رشته ایرانشناسی در دانشگاه تهران داشتیم و تعداد دانشجویان خارجی برای این رشته در دانشگاه تهران روز به روز بیشتر شده است. این مسئله میتواند فرصتی باشد برای همکاری دانشگاه تهران با بنیاد سعدی.
وی در ادامه با اشاره به آنکه دانشجویان لهستانی قابلیت آن را دارند که به ایرانشناسان برجستهای تبدیل شوند، افزود: به رشته زبان فارسی و ایرانشناسی در لهستان باید توجه ویژهای شود. چرا که تنها کشوری که دانشجویانش در دانشگاه تهران هیچ مشکلی با زبان فارسی ندارند و به خوبی آن را صحبت میکنند، لهستان است. تسلط استادان ایرانشناسی لهستان به زبان فارسی در این جلسه نیز بسیار ستودنی است.
بنابر اعلام این خبر، در پایان این نشست، کارشناسان بنیاد سعدی به معرفی کتابهای بنیاد سعدی پرداختند و در خصوص زمینههای همکاری دو جانبه با استادان و دانشگاههای لهستان مانند ایجاد دورههای کوتاه مدت دانش فزایی در سطح پیشرفته یا مقدماتی در کشور لهستان، ایجاد شعبهای از بنیاد سعدی در این کشور، چاپ کتابهای آموزشی استادان لهستانی در قالب یک پروژه دوسویه و حمایت از ترجمه لهستانی کتاب «گام اول» بنیاد سعدی مذاکراتی صورت گرفت.
همچنین معاون امور بین الملل بنیاد سعدی در خصوص برگزاری دورههای دانش افزایی اختصاصی برای استادان و فارسی آموزان لهستانی قول همکاری و مساعدت داد.
نوشتن دیدگاه