کد خبر: 36585
منتشر شده در شنبه, 21 بهمن 1396 08:30
بابک زرین: تصنیفِ «ایران، ای سرای امید» را بدون شک میتوان یکی از برجستهترین و ماندگارترین قطعاتِ موسیقی ایران دانست؛ قطعهای که هیچکس نمیتواند هیچ شبههای برای شاهکار بودنِ آن ایجاد کند. طبقِ آنچه خود آقای «لطفی» توضیح دادهاند، ابتدا ملودی این اثر را ساختهاند و با یک ساز – سهتار- برای آقای...
بابک زرین: تصنیفِ «ایران، ای سرای امید» را بدون شک میتوان یکی از برجستهترین و ماندگارترین قطعاتِ موسیقی ایران دانست؛ قطعهای که هیچکس نمیتواند هیچ شبههای برای شاهکار بودنِ آن ایجاد کند. طبقِ آنچه خود آقای «لطفی» توضیح دادهاند، ابتدا ملودی این اثر را ساختهاند و با یک ساز – سهتار- برای آقای ابتهاج نواختهاند و ایشان بعد از مدتی شعرِ این تصنیف را نوشتهاند و آقای «شجریان» آن را خواندند. همکاری این سه استادِ بزرگِ موسیقی ایران در نهایت به خلقِ این شاهکار انجامیده است.
اما صرفنظر از تمامِ قدرتی که ملودی، آواز و شعرِ این اثر دارد، میتوان دلیلِ دیگری برای ماندگاری آن دانست، «ایران، ای سرای امید» از جمله اولین کارهای ملی – میهنی است که ساخته شد و به همین خاطر اینچنین ماندگار شد و توانست در مقاطع مختلفِ حوادث ایران همچنان به عنوان یک قطعهی ماندگار شنیده شود. «ابتهاج» در این اثر از دردی سخن میگوید که در پسِ آن یک امیدِ بزرگ وجود دارد و به همین خاطر است که هر کس حتی ردپایی از عشق به ایران در وجودش ریشه داشته باشد، این اثر را میشنود و دوستش دارد. در سالهای بعد نیز بسیاری قطعاتِ ملی- میهنی ساخته شد و من نیز افتخار خلقِ یکی از آنان را با همراهی «سالار عقیلی» با نام «وطنم» داشتم. در شعری که استاد «افشین یداللهی» برای این اثر سرودند هم میتوان همان دردی را که دربارهی آن صحبت کردیم، مشاهده کرد؛ آنجا که زندهیاد سروده است: «ایران اگر دل تو را شکستند تو را به بند کینه بستند/ چه عاشقانِ بینشانی که پای درد تو نشستند.» این قطعات با آنچه دربارهی دماوند و زاگرس و غیره ساخته میشود، تفاوتِ بسیار زیادی میکنند.
این اثر را خوانندگانِ دیگری نیز در این سالها به اجرا درآوردهاند که آنان نیز زیباییهای خاصِ خودش را دارد؛ اصولا من برخلافِ بسیاری از آهنگسازان، اعتقاد دارم که بازخوانی اگر به صورتی انجام شود که آثارِ بازخوانیشده هویتِ مستقلِ خودش را داشته باشد و بتواند حرفِ جدیدی بزند، اتفاق بسیار خوبی است. بازخوانی آثارِ گذشتگان در تمام دنیا مرسوم است و بسیاری از خوانندگانِ بزرگ دنیا نیز در این زمینه قطعاتِ مهمی را خلق کردهاند. من خودم به عنوان یک آهنگساز، از بازخوانی آثاری که خلق کردهام، بسیار خوشحال خواهم شد.
نوشتن دیدگاه