کد خبر: 42349
منتشر شده در دوشنبه, 10 ارديبهشت 1397 21:54
به گزارش خبرنگار فرهنگی ایرنا، حمید ضیایی پرور عصر دوشنبه در نشست تخصصی «اطلاع رسانی در شرایط بحران» با تشریح نحوه بروز بحران ها در ایران و دیگر کشورها گفت: از آنجا که کشور ما بحران خیز است باید آموزش های لازم حضور اهالی رسانه به ویژه تیم های خبری و تصویری با جدیت ارائه شود. این مدرس علوم ارتباطات...
به گزارش خبرنگار فرهنگی ایرنا، حمید ضیایی پرور عصر دوشنبه در نشست تخصصی «اطلاع رسانی در شرایط بحران» با تشریح نحوه بروز بحران ها در ایران و دیگر کشورها گفت: از آنجا که کشور ما بحران خیز است باید آموزش های لازم حضور اهالی رسانه به ویژه تیم های خبری و تصویری با جدیت ارائه شود. این مدرس علوم ارتباطات تاکید کرد: رسانه های ما نه تنها نحوه مقابله با بروز بحرانها را نمی دانند، بلکه با نوع و نحوه اطلاع رسانی خود در مواقع اضطراری، بحران ساز می شوند. نشست تخصصی «اطلاع رسانی در شرایط بحران» با محوریت مدیریت ارتباطات در شرایط بحران، چالش و راهبردهای رسانهها در اطلاع رسانی در شرایط بحران، مدیریت اثربخش رسانهها در تسریع اطلاعرسانی در شرایط بحران، بررسی تاثیر مخرب شایعات و اطلاعات نادرست در افکار عمومی و نقش رسانهها در شرایط بحران، برنامهریزی برای هدایت عملیات رسانهای برای تقویت همبستگی اجتماعی و تقویت روحیه عمومی در مواقع بحران و نقش رسانههای فضای مجازی در هنگام مواجهه با بحران در حال برگزاری است.متخصصان و صاحبنظران حاضر در این نشست، اهمیت نقش اطلاع رسانی در مدیریت بحران، بررسی عملکرد و بهبود مدیریت اطلاع رسانی در شرایط بحران، راهکارهای رسانهای برای بحرانزدایی و جلوگیری از تشویش اذهان عمومی و استفاده نوآورانه از شبکهها و رسانههای مجازی را مورد بحث و بررسی قرار میدهند.ضیایی پرور با تاکید بر آموزش خبرنگاری و روزنامه نگاری در بحران ،گفت: از آنجایی که تکنیک و مهارتهای مشخصی برای برخورد و حضور در بحرانها برای رسانه ها وجود ندارد و به آن آگاهی ندارند لذا نیازمند آموزش شیوه های نوین و درصورت امکان حضور رسانه ها در بحرانهای مختلف هستیم. به گفته وی امروز متاسفانه این مهم (نبود آموزش حضور در بحرانها) فقط مختص رسانه ها نیست بلکه بسیاری از مسئولان و عوامل مربوطه هم مهارت و تکنیک حضور و اقدام در شرایط بحرانی را ندارند. رئیس دفتر مطالعات و برنامه ریزی رسانه های وزارت ارشاد در ادامه سخنان خود سرعت، صحت، شفافیت و فراگیری را از اصول مهم و اساسی در اطلاع رسانی بحران عنوان کرد و گفت: برای رسیدن به مطلوب های اطلاع رسانی در بحرانها و همچنین مدیریت بحران از لحاظ بعد رسانه ای و اطلاع رسانی جامع، دقیق و کامل نیازمند جدی گرفتن این اصول اساسی هستیم. ضیایی پرور در ادامه با نمایش تصاویری از جزئیات نحوه اطلاع رسانی حادثه ساختمان پلاسکو، این بحران را با توجه به برخی موضوعات مطرح شده، سمبل بحران و آشفتگی اطلاعرسانی در ایران در عرصه رسانه عنوان کرد. وی در این نشست تخصصی برلزوم تشکیل ستاد خبری بحران برای مدیریت افکارعمومی و همچنین لزوم آموزش روزنامهنگاری و خبرنگاری بحران در دانشگاهها و مراکز آموزشی تخصصی خبری و ارتباطات کشور تأکید کرد.
** رشته مدیریت بحران راه اندازی شود در ادامه این نشست یک عضو هیأت علمی دانشگاه آزاد تهران با اشاره به اینکه تمامی کشورها به نوعی درمعرض بحران هستند و هرکجا بحران هست برای مدیریت آن نیازمند ابزاری مانند رسانه هستیم، گفت: چنانچه رسانه ها حرفه ای و آگاهانه در بحرانها عمل کنند قادر خواهند بود از بحران ها به عنوان فرصت استفاده نمایند از این رو می توانند مخاطب بیشتری را جذب و برای خود اعتبارزایی کنند اما رسانه های ما به جای اینکه مدیریت بحران کنند، خودشان هنگام بحران دچار بحران می شوند. اکبر نصراللهی با بیان اینکه چرا نباید امروز روزنامه نگاری بحران در دانشگاه های ما تدریس شود تاکید کرد: وزارت علوم باید نسبت به راه اندازی و ایجاد رشته خبرنگاری و روزنامه نگاری بحران اقدام کنند. وی افزود: پیش شرط مدیریت بحران توسط رسانه ها آگاه کردن خود، مردم و در نهایت مسئولان است چرا که اگر رسانه ها درک کافی از بحرانها نداشته باشند قادر نخواهند بود مخاطرات را مدیریت کنند. این مدرس دانشگاه همچنین به بررسی ها و مطالعات خود در چند ساله اخیر درخصوص مدیریت بحران و برخی بحرانها اشاره کرد و اظهار داشت: از آنجایی که روزنامه نگاری مخاطرات و بحران ها در مراکز آموزشی ما تدریس و آموزش داده نمی شود، ضعف حرفه ای ما در عرصه رسانه به ویژه در حوزه اطلاع رسانی محسوب می شود.
** بحرانها نیازمند اقدامات پیشگیرانه هستند یک روزنامه نگار و فعال رسانه ای نیز در این نشست تخصصی با اشاره به اینکه نباید فقط رسانه ها را در بحرانها مقصر و مسئول دانست، اظهار داشت: واژه بحران به تنهایی بار روانی زیادی چون آشفتگی، استرس و نگرانی دارد و همه اینها به دشواری در تصمیم گیری منجر می شود. احسان محمدی افزود: خود مردم هم بعد از گذشت مدتی از یک بحران آن را فراموش کرده و گاها موضوعات کوچک را براحتی به یک بحران بزرگ تبدیل می کنند. وی افزود: بر این باورم که خود ما شاید موضوع بحران را خیلی جدی نمی گیریم چرا که گویا دیگر قرار نیست در تهران زلزله بیاید یا پاساژ و فروشگاهی چون پلاسکو تخریب شود جای این سوال وجود دارد که آیا در اینجا به تنهایی رسانه ها مقصر هستند؟ ما در این کشور از کنار مسائل بزرگی چون سیل و زلزله می گذریم اما یک مومیایی را به بحران ملی تبدیل می کنیم و ساعت ها در مورد آن مطلب نوشته و در نهایت یک بی اعتمادی را براحتی شکل می دهیم. این فعال رسانه ای تاکید کرد: زمانی که بحرانی رخ می دهد باید به رسانه ها اعتماد کرد ولی وقتی رسانه ها به شما اطلاعات درست نمی دهند شما مجبورمی شوید به رسانه های غیرحقیقی و یا به اصطلاح غیر خودی مراجعه کنید برای همین در اینجا صحبت از شایعه سازی می شود.
** نقش توئیتر در اطلاع رسانی بحرانها دبیر سرویس اجتماعی روزنامه شرق نیز به عنوان یکی از شرکت کنندگان در این نشست گفت: در ایران دو شیوه صحبت کردن خیلی مرسوم است، مقصر همه چیز را حکومت و مسئولان می دانیم و بعد خودمان تبدیل به یک منتقد جسور می شویم و از همه عوامل ماجرا سلب مسئولیت می کنیم که در بسیاری از موارد برخی مسئولان هم این کار را می کنند. صدرا محقق، افزود: روش دیگر که زحمت زیادی دارد اینکه باید ابعاد مختلف را ببینیم و نقش هرکدام از عوامل را لحاظ کنیم و طبیعی است در این مورد تحقیق زیادی لازم است و تشویقی هم در نظر گرفته نمی شود. وی با اشاره به نقش یکی از رسانه ها در زمان بحران، گفت: می خواهم امروز به نقش توییتر اشاره کنم که در بحران هایی چون پلاسکو، زلزله ی کرمانشاه و سقوط هواپیمای تهران یاسوج نقش زیادی را داشت. یکی از ویژگی های توییتر این است که در نوشتن محدودیت کاراکتر دارید به همین خاطر کاربر باید به موجزترین شکل ممکن پیام خود را بنویسد و این خودش باعث آسیب هایی شده که در مواقع بحران در توییتر خبرهای بسیار اغراق آمیز و تأیید نشده ای منتشر می شود. متأسفانه این شهوت سرعت و اغراق آمیز در رسانه ها بسیار مشهود است.
**مسئولان دغدغه های روز را مطرح کنند در ادامه این نشست عضو شورای سردبیری پایگاه خبری عصر ایران نیز با اشاره به اینکه مشکل از رسانه و خبرنگار نیست ،گفت: اینکه می گویند خبرنگار آموزش دیده در این حوزه نداریم موافق نیستیم وقتی ما در جامعه ای زندگی می کنیم که مردم اصلا روزنامه نمی خوانند فرقی نمی کند که روزنامه نگار هم آموزش داده شود. مهرداد خدیر ادامه داد: متأسفانه ضریب نفوذ رسانه های مکتوب ما در کشور کم شده است چرا که هرچه روزنامه نگار تلاش می کند موثر واقع نمی شود. این فعال رسانه ای یادآورشد: به عنوان مثال همین سوژه گورخواب ها که در روزنامه شهروند منتشر شد سردبیر این روزنامه از من خواست که آن را در سایت منتشر کنم چیزی که در سایت بیشتر دیده شد حاشیه ها و مسائل سیاسی آن بود درحالی که خبرنگار همین سوژه تلاش های زیادی را برای تهیه این گزارش کرده بود. عضو شورای سردبیری پایگاه خبری عصر ایران افزود: زمانی که ما درجامعه یک سیستم اداری داریم که افراد تا سی سال دیگر قرار است به هر شکلی در آن به کار خود ادامه دهند در نتیجه نیاز نمی بینند که خود را به روز کنند در حالی که اگر همان اداره آنها را موظف کند کتاب هایی چون مدیریت بحران بخوانند جواب می دهد و از طرفی بتواند پاداشی برای این کار برای آنها در نظر بگیرد اثرگذار خواهد بود. به گفته وی چون جامعه احساس نیاز نمی کند هر چقدر هم که روزنامه نگار تلاش کند دیده نمی شود. مشکلات ما از رسانه ها نیست مشکل جامعه ما این است که واقعیت ها را نمی گوید و مسئولان دغدغه هایی را مطرح می کنند که موضوع روز نیست. وقتی مردم از رسانه های رسمی واقعیت ها را نمی بینند طبیعی است که سراغ رسانه های دیگر می روند. خدیر تصریح کرد: مشکل اصلی ما در آموزش و پرورش است که دانش آموزان را در این حوزه با مفاهیم مدیریت بحران آموزش نمی دهند چرا که در بحران ها، ما رسانه ای ها باید به مردم کمک کنیم و اجازه ندهیم که رنج مردم زیاد شود لذا به نظر خیلی راحت تر می توان برخورد کرد و رسانه ها انسان دوستانه تر باشند ولی در ایران چون بحران شکل امنیتی می گیرد این موضوعات خیلی رعایت نمی شود. به گفته وی مهم ترین کاری که رسانه ها باید انجام دهند این است که بی جهت بزرگنمایی نکنند و پیش از بحران به مردم هشدار دهیم که مثلا قبل از خرید خانه به مسأله ی ایمنی بودن آن در برابر زلزله توجه کنند نه نمای آن. در خاتمه این نشست رئیس دفترمطالعات و برنامه ریزی رسانه های وزارت ارشاد در جمع بندی نهایی خود از این نشست، مدیریت ارتباطات در شرایط بحران، چالشها و راهبردهای رسانهها در اطلاعرسانی درشرایط بحرانی و مدیریت اثربخش رسانهها در تسریع اطلاعرسانی در شرایط بحران را از جمله محورهای اصلی برشمرد که با بحث و تبادل نظر مرور شدند. نشست تخصصی دفتر مطالعات و برنامه ریزی رسانه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در ادامه سلسله نشست های این دفتر در سال جدید با عنوان ' اطلاع رسانی در شرایط بحران ' با حضور کارشناسان، اساتید علوم ارتباطات و رسانه و صاحبنظران عصر دوشنبه در محل این دفتر برگزار شد.فراهنگ: 1355**1055
انتهای پیام /*
نوشتن دیدگاه