کد خبر: 8510
منتشر شده در دوشنبه, 11 ارديبهشت 1396 09:07
به گزارش خبرگزاری شبستان، «نبأ» در مقاله ای به قلم «أیهم جعفر» نوشت: روابط آمریکا و عربستان در طول دوره دولت «باراک اوباما» رئیس جمهور سابق آمریکا رو به وخامت گذاشت و اکنون اصلاح آن نیازمند تلاش جدی است . اما اولین پرسشی که دولت جدید آمریکا باید پاسخگوی آن باشد اینکه تا چه اندازه به این موضوع...
به گزارش خبرگزاری شبستان، «نبأ» در مقاله ای به قلم «أیهم جعفر» نوشت: روابط آمریکا و عربستان در طول دوره دولت «باراک اوباما» رئیس جمهور سابق آمریکا رو به وخامت گذاشت و اکنون اصلاح آن نیازمند تلاش جدی است . اما اولین پرسشی که دولت جدید آمریکا باید پاسخگوی آن باشد اینکه تا چه اندازه به این موضوع تمایل دارد و دولت «دونالد ترامپ» با عربستان چگونه برخورد خواهد کرد؟
منافع قدیمی، رشته اتصال آمریکا با عربستان سعودی بوده و این رابطه با توجه به متغیرهای منطقه ای و منافع ویژه هر یک از دو کشور مذکور و نیز با توجه به وجود معادله تشویق و ارعابی که کاخ سفید گاهی با عصای «جاستا» و گاهی با جایزه سلطنت و حکومت تحمیل می کند، دچار نوسان و جزر و مد می شود.
موسسه مطالعات «بروکینگز» در گزارشی نوشت: «ریاض و واشنگتن» در حقیقت متحد یکدیگر نیستند. این گزارش تأکید کرده است بر خلاف اینکه شاهزادگان آل سعود از همان آغاز سلطنت، زمام قدرت خود را در دست کاخ سفید رها می کنند اما باید گفت که شیطان سعودی در خدمت منافع آمریکا نیست.
موسسه مختص به مطالعات سیاسی آمریکا با اشاره به بدتر شدن روابط آمریکا و عربستان سعودی در طول دولت «باراک اوباما» رئیس جمهور سابق، از میزان تمایل دولت جدید «ترامپ» به این موضوع پرسش و در ضمن آن تأکید کرده است که این رابطه سنتی و کهنه به زوال گرائیده است.
این گزارش، مراحلی را که در گذشته موجب تیرگی روابط دو کشور شده، بررسی کرده است و ابتدا از مرحله توافق هسته ای تا جنگ نفت شروع کرده و به انتقاد از دربار آل سعود در مورد عدم پای بندی به حقوق زنان، هم جنس گرائی، آزادی های دینی و دیگر آزادی های اساسی که به تعبیر این موسسه ارزش های جامعه امریکا هستند، رسیده است.
به اعتقاد این گزارش، تنها عنصر باقی مانده در برقراری و دوام رابطه آمریکا و عربستان، مبارزه با تروریسم است چرا که عربستان نقش کلیدی در تبادل اطلاعات و مبارزه با تامین مالی تروریسم و حمایت از عملیات نظامی آمریکا دارد. در این گزارش همچنین تأکید شده است استفاده از اصطلاح «تروریسم» با دیدگاه آمریکا و عربستان در تعریف تروریسم منطبق بوده و این موضوع در لیست های تنظیمی دو کشور در مورد تروریست ها کاملا مشخص است، البته عربستان سعودی در کنار آمریکا و ترکیه نقش بسزایی در رشد تروریسم و حمایت از آن با تأمین پول و سلاح و ارائه فتوا در این زمینه داشته است.
با توجه به دیدار انجام شده در مورد مبارزه با تروریسم در حوزه مفهومی تعاریف آمریکا باید گفت پروژه «جاستا» در نقش عصائی است که اعضای کاخ سفید بر شاهزادگان سعودی بلند می کنند زیرا از نظر آنان محاکمه عربستان در مورد حمایت از گروه های افراطی و همچنین تحمیل مسئولیت قربانیان یازده سپتامبر 2001 بر عهده آل سعود وارد است و سناتور «چاک شومر» در سخنان خود بر حمایت مالی آنان از عملیات تروریستی تأکید کرد.
پایان پیام/478
نوشتن دیدگاه